24. Praznik Srca Jezusovega






Božji služabnik Anton Strle je za glasilo župnije Svete Trojice v Ljubljani za mesec junij 1981 takole predstavil praznik Srca Jezusovega:

»Takoj za največjimi prazniki, ki naj bi nas pritegnili v preoblikujoče območje Kristusovega odrešenjskega dela in nas prepojili z božjo lučjo in močjo, pride praznik Srca Jezusovega. Pokazati nam hoče na studenec, iz katerega pritekajo 'velika božja dela' v odrešenje človeštva. In kaj je ta 'studenec'? To je ljubezen, ki je od vekomaj obstajala v brezdanjih globinah troedinega Boga, ki pa si je v polnosti časov privzela človeško naravo in nas v Kristusu začela ljubiti tudi s človeškim srcem. Razodetje te odrešujoče božje ljubezni je svoj vrhunec doseglo na križu, ko so iz prebodenega Jezusovega srca začele teči reke žive vode (milost kot delež neizčrpnega in večno osrečujočega božjega življenja), ki odslej nikdar več ne bodo usahnile. Praznik Srca Jezusovega torej vse praznike in celotno krščansko življenje postavlja v svetlobo božje ljubezni, tako da za vsakega od nas velja, kar o sebi pravi sv. Pavel: 'Živim v veri v božjega Sina, ki me je vzljubil in zame dal samega sebe.' Odgovor na to ljubezen je češčenje Jezusovega Srca.

Posebej nas k češčenju Jezusovega Srca vabi Cerkev ves mesec junij. Pa tudi na vse prve petke (in nedelje) v mesecu. To češčenje se ne ustavlja zgolj ob Jezusovem telesnem srcu, ki je sicer zaradi svoje nedopovedljive tesne zedinjenosti z drugo božjo osebo tudi samo vredno najvišjega, božjega češčenja. Vendar to češčenje ne ostaja pri telesnem srcu samem, ampak ga jemlje kot simbol, ki nam postavlja pred oči vso ljubezen, s katero nas je Kristus ljubil in nas še sedaj ljubi, pa tudi »ljubezen, ki jo imata nebeški Oče in Sveti Duh do grešnikov … In privesti nas hoče do najpopolnejše ljubezni do Boga in do bližnjega … Kardinal Wyszynski je zapisal: 'Češčenje Jezusovega Srca daje svetu, ki je v stanju brezupnosti, tisto, česar najbolj potrebuje: razodetje usmiljenega Boga!' Obenem je pozval poljske katoličane: 'Bodite apostoli ljubezni! Naj se vsi, ki prihajajo z vami v stik, čutijo zajete od Kristusove ljubezni … Celo na politični ravni. Ohranite mir in obvladanost samega sebe. Pravico imate izraziti svoje mnenje in kritiko. A tudi vsem, ki se imajo za vaše nasprotnike, izpričujte prijateljstvo in bratsko pomoč … Ko izpovedujete svojo katoliško vero pred vsem svetom, ohranite globoko spoštljivost tudi do vseh tistih, ki v muki in tesnobi iščejo Boga, mnogokrat ne da bi vedeli, in ki nimajo sreče, da bi vedeli, kako jim je Bog čisto blizu'

Sveto Srce Jezusovo,

usmili se nas.