39. rdeča maša

39. rdeča maša





















Sodnik vrhovnega sodišča v Los Angelesu Stephen Moloney s sodelavci (foto: splet)















 

V Združenih državah Amerike v Los Angelesu je te dni potekala že 39. »rdeča maša« ki je namenjena sodnikom, odvetnikom, zakonodajalcem in pravnim strokovnjakom in se običajno obhaja ob začetku pravnega leta v številnih katoliških škofijah. Obhajala se je tudi v Ljubljanski stolnici. Sveto mašo je v Los Angelesu vodil tamkajšnji nadškof José H. Gomez. 


Homilijo je ob tej priložnosti imel nadškof Christophe Pierre, apostolski nuncij v ZDA. Pozval je člane pravne skupnosti, naj branijo ljudi brez glasu, tudi če se soočajo s političnimi pritiski ali grožnjo, da bodo »utišani«. »Ni vedno lahko delati to kar je prav, se zavzeti za dostojanstvo vsake osebe, tudi revnih članov naše družbe« je dejal. »Ni lahko zavzeti stališča«, je nadaljeval, »ko je na vas vršen tako velik politični pritisk in ko namesto strpnosti do razlik in iskanja rešitev z dialogom preti grožnja, da boste utišani. Vse to vzbuja strah«. »V teh trenutkih«, je dodal, »moramo prositi Božjega Duha za moč in se zavedati besed svetega Pavla: 'Vse zmorem v njem, ki mi daje moč' (Flp 4,13)«.


Nadškof Pierre je v homiliji naštel še nekaj načinov, kako bi lahko sedem darov Svetega Duha pomagalo usmerjati civilne in cerkvene pravne strokovnjake pri njihovem delu. Nadnaravni dar razumevanja, je menil apostolski nuncij, je še posebej pomemben v svetu, »polnem površinskega in minljivega, ki živi v zvočnih posnetkih in tvitih« ter ga poganjajo ideologije. »Bog vas kliče, člane naših sodnih in pravnih sistemov, da ste osebe z vsebino in integriteto, ki so pripravljene sodelovati v javnem diskurzu in razpravi ter so odprte za spremembe zaradi srečanja z resnico«, je svojo homilijo zaključil nadškof Pierre.


Rdeče maše, ki jo organizira Društva svetega Tomaža Mora, se je ob tej priložnosti udeležilo več uglednih civilnih osebnosti. Med njimi tudi sodnik vrhovnega sodišča v Los Angelesu Stephen Moloney s člani Društva svetega Tomaža Mora v Los Angelesu, vršilec dolžnosti ameriškega državnega tožilca Tracy Wilkison, Pete Peterson, dekan Pepperdine School of Public Policy in policistka losangeleške policije Beatrice Girmala.