4 odlični načini, da otroka spodbudite h kritičnemu razmišljanju

4 odlični načini, da otroka spodbudite h kritičnemu razmišljanju

Nekaj predlogov, ki lahko vam in vaši družini vsak dan pomagajo pri razpravi o pomembnih vprašanjih

Sprejemanje odločitev, oblikovanje lastnega mnenja in odgovorno ukrepanje so izbire, s katerimi se bo vaš otrok soočal že med šolanjem in nato vse življenje.

Če mu želite pomagati pri razvoju kritičnega razmišljanja, ni nič boljšega, kot da skupaj razčlenita kakšno oglasno sporočilo ali vest, ki ste jo slišali pri večernih poročilih. Na ta način se bo vaš otrok naučil ubesediti tisto, kar morda ob teh sporočilih občuti.

Thumbnail for read also

Ponujamo vam nekaj predlogov, ki lahko vam in vaši družini vsak dan pomagajo pri razpravi o teh pomembnih vprašanjih in s tem pri oblikovanju lastnega mnenja, da ne boste preveč pod vplivom mnenja drugih ljudi, obenem pa vam ti predlogi nudijo priložnost za razpravo in izmenjavo različnih idej.

1skupaj si oglejte kakšno televizijsko oddajo ali film

Po ogledu filma z otrokom se morate z njim pogovoriti podrobneje kot le s pripombo “tole pa ni bilo kaj dosti vredno/to je bil pa dober film”. Zanimivo bo, če boste otroku postavili nekaj vprašanj v slogu: “Ali si opazil, kako se je lik v filmu spremenil? Kaj meniš o njegovi ali njeni odločitvi? Kako lahko film povzročil takšne občutke?”

Če si je otrok ogledal slab film in so ga določeni prizori pretresli, je še vedno mogoče odpraviti učinke zla z nečim dobrim, tako da si vzamete čas in otroku pokažete nekaj lepih zgodb. Pri tem bodo zelo koristni komentarji, recimo: “Resnična ljubezen ni nasilna, temveč nežna; resnična ljubezen pomeni, da se osebi med seboj spoštujeta.”

Thumbnail for read also

2skupaj spremljajte aktualno dogajanje

Lahko tudi spremljate, kako se čez teden razvija določeno aktualno dogajanje in opazujete, kako o njem poročajo mediji. Kaj želijo prikazati? Kje je resnica? Ali bi lahko informacije, ki so na voljo, predstavili na drugačen način? Primerjajte različne prispevke o isti temi v različnih medijih.

Thumbnail for read also

3razčlenite oglasno sporočilo

Zanimivo je z otrokom opazovati, kako nas oglaševanje pritegne v zgodbo, kako nagovarja naše čute (pohlep, čutnost, domišljijo), zgolj z namenom, da bi prodali določen izdelek.

Kaj spodbuja ljudi, ki so pripravili oglas (trženje, morala)? Kakšno podobo žensk predstavljajo? Kakšna vloga je zaupana moškim? Kako je predstavljena ljubezen? Sreča? Prijateljstvo?

Thumbnail for read also

4razpravljajte o prebranih knjigah

Čeprav je včasih težko (zaradi pomanjkanja časa), je priporočljivo vsak teden z otrokom prebrati najmanj tri knjige ali slikanice in se o njih temeljito pogovoriti.

Zakaj ne bi predlagali otroku, naj prebrano knjigo oceni in nato utemelji, zakaj se je odločil za dobro ali slabo oceno? Malčki to lahko pojasnijo v pogovoru, starejši otroci pa lahko svojo utemeljitev zapišejo in obenem knjigo še razčlenijo.

Avtorica prispevka je Bénédicte de Saint-Germain.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Thumbnail for read also
Thumbnail for read also
Thumbnail for read also