Devetdnevnica pred praznikom Vseh svetih – začenjamo na god sv. Janeza Pavla II.


Geslo: pridi Sveti Duh, po Brezmadežnem Srcu Device Marije, Tvoje preljube neveste


namen: pridi Sveti Duh, po Brezmadežnem Srcu Device Marije, Tvoje preljube neveste


uvodna beseda:


Pred nami je praznik vseh svetnikov in na god sv. Janeza Pavla II. – dan preje – pričenjamo devetdnevnico. Morda ga SLO izbere, nekega dne tudi za svojega zavetnika, sedaj je to Marija pomočnica. Janez Pavel II. je ogromno storil za Slovenija, prav posebno za njeno neodvisno in samostojno državo. Potrebno mu je priznati, da je bil konca v 90 letih prejšnjega stoletja duhovni oče padca berlinskega zidu in komunizma, razpada SZ ter ustanovitve številnih novih evropskih držav. Kako veliko veljajo, pred nebeškim dvorom te na novo vzpostavljene in v Ustavo zapisane vrednote spoznavamo prav sedaj, ko se nevarna duhovna tema zaganja prav v te temelje državne ureditve in človeške civilizacije: demokracija, pluralnost družbe in medijev, pravna država, človekove pravice in svoboščine, svoboda, miroljubnost in pravičnost … . Predvsem pa je bil sv. Janez Pavel II. papež Jezusovega in Marijinega Srca, ki izpolni Marijina naročila v Fatimi in prepreči jedrski spopad med blokoma, ter posledično padec rdečega zmaja. Prav gotovo je v nebesih velik priprošnjik Cerkve, da bi se odpirala Jezusovemu in Marijinemu Srcu, ki je pristen izvir prenove in obnove Cerkve. Koliko bolj je razvito češčenje Jezusovega in Marijinega Srca po naših srcih, družinah, župnijah in gibanjih toliko bolj smo v trdni, pristni in rodovitni. … sv. Janez Pavel II. prosi za nas!


uvodna molitev:


Angel Gospodov je oznanil Mariji. In spočela je od Svetega Duha. Zdrava Marija … .


iz dnevne Božje besede:


Tisti čas je govoril Jezus množicam: Kadar vidite, da se oblak vzdiguje od zahoda, takoj pravite: ›Dež bo‹ in tako se zgodi. In kadar vleče jug, pravite: ›Pripekalo bo‹ in zgodi se. Hinavci! Obličje zemlje in neba znate presojati, kako da ne znate presojati tega časa? Zakaj pa tudi sami od sebe ne sodite, kaj je prav? … .« (Lk 12,54-59)


vzkliki k sv. Janezu Pavlu II.:


Sveti Janez Pavel … prosi za nas!


Neutrudni romar  …

Misijonar vseh narodov …

Priča vere, upanja in ljubezni …

Vztrajni udeleženec Kristusovega trpljenja …

Apostol sprave in miru …

Promotor civilizacija ljubezni …

Oznanjevalec nove evangelizacije … prosi za nas!


osrednja molitev:


Glej dekla sem Gospodova. Zgodi se mi po tvoji besedi. Zdrava Marija.


pričevanje iz življenja sv. Janeza Pavla II.:


Preden je Janez Pavel II. postal duhovnik, ga je kot dečka v veri vzgajal njegov oče. Ko se je spominjal svojih otroških let, je poljski papež to obdobje svojega življenja rad imenoval “prvo domače semenišče”.


Med mnogimi stvarmi, ki se jih je naučil od očeta, mu je bila najbolj pri srcu posebna molitev k Svetemu Duhu. Avtor Jason Evert je to molitev objavil v svoji knjigi z naslovom Saint John Paul The Great: His Five Loves (Sv. Janez Pavel Veliki: njegovih pet ljubezni).


Karol st. je sinu podaril molitvenik k Svetemu Duhu, ki ga je uporabljal vse življenje, in ga naučil spodnjo molitev ter mu naročil, naj jo moli vsak dan:


Sveti Duh, prosim te za dar modrosti, da bom bolje poznal tebe in tvojo nebeško popolnost; za dar razumnosti, da bom jasno razločeval duha skrivnosti svete vere; za dar sveta, da bom živel v skladu z načeli te vere;

za dar vednosti, da bom znal pri tebi poiskati nasvet in ga bom pri tebi tudi vedno našel; za dar moči, da me noben strah ali zemeljska skrb ne bosta nikoli ločila od tebe; za dar pobožnosti, da bom s sinovsko ljubeznijo vedno služil tvojemu veličastvu; za dar strahu božjega, da se bom bal greha, ki žali tebe, moj Bog.


Janez Pavel II. je to molitev pol stoletja pozneje celo objavil v svoji okrožnici o Svetem Duhu, Dominum et Vivificantem. (vir: Aleteia)


kratka kateheza ob začetku devetdnevnice:


Pričenjamo 9 dnevnico pred vsemi svetimi, a puščamo odprto Svetemu Duhu glede namena in gesla 9 dnevnice, kot tudi glede glave rdeče niti dnevnice, ki nas bo vsebinsko povezovala, v pripravo na zapovedani praznik. Kristjan in Cerkev si ne delata programov, temveč se vedno znova odpirata Svetemu Duhu, da On zaveje kjerkoli in kakorkoli hoče. V tem je neizmerno bogastvo, obljuba in varnost krščanskega in cerkvenega življenja. To nas tudi nagovarja ob začeti Sinodi, kjer sveti oče, papež Frančišek pušča veliko odprtega prostora, da Sveti Duh posreduje, usmeri in pokaže pravo pot. Pred praznikom Vseh svetih, zemeljska Cerkev še posebno računa na pomoč nebeškega Jeruzalema, ki prosi in slavi Boga za nas!


zaključna molitev:


In Beseda je meso postala. In med nami prebivala. Zdrava Marija … .


Molimo. Pred Teboj smo, Sveti Duh, ko smo zbrani v Tvojem imenu. Samo ti nas vodi, bodi doma v naših srcih; pokaži nam pot, po kateri naj gremo, in kako naj hodimo po njej.


Šibki smo in grešni; ne dopusti, da bi širili nered. Ne dopusti, da bi nas nevednost vodila po napačni poti ali da bi pristranskost vplivala na naša dejanja.


Daj, da v Tebi najdemo svojo edinost, da bomo lahko skupaj hodili večnemu življenju naproti in se ne bomo oddaljili od poti resnice in od pravičnosti.


Vse to Te prosimo, ki deluješ na vsakem kraju in v vsakem času, v občestvu z Očetom in Sinom na vekov veke. (konec sinodalne molitve)


info:


povej naprej …


če ne želiš več podobnih spodbud prosim sporoči na isti e-naslov.


T. S.


 


The post Devetdnevnica pred praznikom Vseh svetih – začenjamo na god sv. Janeza Pavla II. appeared first on Molitev.