Drevi se začne 33. festival mladih v Medžugorju, video prenos preko spleta


Danes zvečer se začenja letošnji Festival mladih v Medžugorju, ki poteka sicer vsako leto med prvim in šestim avgustom. Začetek je torej na predvečer praznika Marije Angelske (porciunkula), zaključek pa na praznik Jezusovega spremenjenja na gori. 


Projekt festivala je začel pokojni pater Slavko Barbarić konec osemdesetih let, sprva v majhni zasedbi s fanti iz skupnosti Cenacolo v zelenem šotoru za medžugorsko cerkvijo. Po končani vojni v BiH pa se je festival začel krepiti in tudi po smrti patra Slavka ni zamrl.


Festival je zamišljen molitveno, pričevanjsko in tudi glasbeno. Začne se drevi z molitvijo rožnega venca ob 18h, nato sledi ob 19h otvoritev festivala in maša, po maši pa češčenje. V naslednjih štirih dneh pa sledijo štirje programsko polni dnevi. Z izjemo jutrišnjega, ko bo prvo dejanje festivala zgodnja jutranja molitev na Hribu prikazovanj (pred zajtrkom), se festival vsak dan začne ob 9h z jutranjo molitvijo na zunanjem oltarju (za cerkvijo). Po polurni molitvi sledi kateheza in pričevanja, kar z vmesnimi glasbenimi točkami – izvaja jih orkester skupaj s pevskim zborom s člani iz mnogih držav – traja nekje do dvanajstih. Sledi čas za kosilo in počitek.


Ob 17h pa se začne drugi, večerni del programa. Ena ura je še namenjena pričevanjem, nato sledi ob 18h rožni venec, ob 19h maša in nato program, odvisen od dneva. Jutri, 2. avgusta, bo po maši procesija z Marijinim kipom in adoracija. V sredo, 3. avgusta, bo po maši meditacija s svečami in molitvijo pred križem. V četrtek, 4. avgusta, bo po maši predstava skupnosti Cenacolo, v petek, 5. avgusta, pa adoracija in nato zaključni del festivala z glasbenim programom. Zadnje dejanje je jutranja maša ob 5h na vrhu Križevca v soboto, 6. avgusta.


Letos festival poteka pod geslom “Učite se od mene in našli boste mir.” (Mt


Zagotovljen je tudi videoprenos, tako da lahko spremljate festival tudi z doma:





(direkten kanal – hrvaščina)


Program si lahko preberete tudi TUKAJ.


The post Drevi se začne 33. festival mladih v Medžugorju, video prenos preko spleta appeared first on Blagovest.