Družinsko praznovanje v župniji Sv. Anton pri Kopru: župnik bo letos biseromašnik, njegova sestra pa praznuje visoki jubilej



Včeraj je svoj 90. rojstni dan praznovala Kristina Prelc, sicer sestra duhovnikov Franca Prelca in pokojnega Milana Prelca. Kot katehistinja je 60 let pomagala bratoma pri dušnopastirskem delu. 



Kot je v svojem nagovoru ob maši dejal župnik Franc Prelc, zadnjih 16 let Kristina živi in deluje v župniji Sv. Anton. “Med mnogimi sodelavci me je ona prav gotovo najbolj podpirala ne le kot krvna sestra, temveč tudi kot katehistinja, pastoralna in karitativna sodelavka vseh 60 let duhovništva do letošnje biserne maše v vseh župnijah od Tomaja, Avberja, Klanca, Škofij, Pirana, Lucije, Portoroža, Bertokov in Sv. Antona,” je med drugim dejal Franc Prelc, nekdanji dolgoletni portoroški župnik, ki bo letos obeležil biserno mašo.



O sestri Kristini je dejal, da je bila trideset let kot druga mama močna opora še sedmim bratom in sestram v domači družini v Podgradu. “Med 2. svetovno vojno je uspela zaključiti samo štiri razrede osnovne šole. Ostalih 60 let do danes je sooblikovala župnije na vseh področjih. Najprej ob brezštevilnih čajih in nenapovedanih kosilih ali organiziranih počitnicah tudi za velike skupine, predvsem v turističnem središču Portorožu. Podpirala je gospodarske zadeve, posebno pri zidavi nove cerkve v Portorožu, hiše Karitas v Bertokih in drugih objektov. Skrbela je za karitativne dejavnosti, posebno za zasvojene z mamili in alkoholom (Skupnost Srečanje in Vrtnica). Brez njene trajne pomoči bi te programe ne mogli speljati. Ob vseh rednih delih se je morala strokovno in delovno izobraževati: dokončala je osnovno šolo, končala Katehetsko šolo, opravila šoferski izpit, naredila trimesečno kuhinjsko šolo v bogoslovnem semenišču v Ljubljani ter trimesečno duhovno formacijo pri fokolarinih v Italiji. Pri duhovni rasti ji še vedno pomagajo redna tedenska srečanja in vsakodnevna molitev brevirja ter vsakodnevna sv. maša,” je na facebook strani župnije zapisal župnik Franc.




Kot je še zapisal, ima pokoncilski laik ogromno možnosti za graditev Cerkve za danes in jutri, potrebuje pa zato globoko in trajno izpopolnjevanje in rast. “Bogu in Mariji hvala za trajno pomoč in spremstvo. Iskrena hvala tudi mnogim iz različnih skupin in župnij, ki so ji pri tem pomagali. Srčna hvala in moja molitev zate Kristina tudi z moje strani.”



C. R. 

The post Družinsko praznovanje v župniji Sv. Anton pri Kopru: župnik bo letos biseromašnik, njegova sestra pa praznuje visoki jubilej appeared first on Blagovest.