Epidemija je zavrtela svet. Tudi vajin odnos?

Epidemija je zavrtela svet. Tudi vajin odnos?

Skupaj sta močnejša in prebrodila bosta tudi to krizo

V delovnem okolju in družbi, kjer se ne počutimo najbolj domače, ne razkrivamo in ne kažemo naše ranljivosti. Pogosto je le to “rezervirano” za partnerstvo.

V tednih in mesecih, ko nas je ponovno preplavil covid 19 in razglasitev epidemije, se zdi, da smo ponovno postali napeti, bolj konfliktni in negotovi. Razmišljamo, kaj bodo nastale razmere prinesle na delovnem mestu in v življenju nasploh, tudi v naših družinah.

Redka so okolja, še bolj redki so ljudje, kjer se lahko razkrijemo in spregovorimo o tem kar doživljamo v svojem notranjem svetu. Gre za tisti del naše identitete, ki ga razkrijemo samo najbližjim, pogosto je to partner.


WIRUS

Preberite še:
Covid-19, virus strahu

Izbruhi jeze

Partnerski odnos je varen pristan, kjer odvržemo maske, kjer pokažemo ranljivost, čustva. Nenazadnje to, kar mislimo, spregovorimo brez olepševanja. V partnerstvu kdaj izrečemo besede, ki so preostre ali pa izražajo jezo, ki ni namenjena partnerju, ampak neki drugi osebi. Ker se ob partnerju počutite varno, ste v tem prostoru jezi dopustili, da privre na plano.

Z jezo ni nič narobe, jo je pa potrebno notranje uravnavati in usmeriti na naslovnika. Jezo se lahko občuti zelo osebno, zato se je pomembno opravičiti, še toliko bolj v situacijah, ko se jezo “strese” na napačno osebo. Pogosto se lahko pod jezo skriva tudi nemoč in strah.


ANGRY

Preberite še:
Zakaj popravljanje drugih v jezi običajno ni učinkovito

OSOBOWOŚĆpathdoc | Shutterstock

Zaradi negotovosti vidimo življenjske situacije bolj črno, kot so v resnici

Nahajamo se v težkih in negotovih časih, veliko napetosti nosimo v sebi, zato naj ne bo vajin odnos točka, kjer bosta odpirala vajine “ventile” in se jezila ter stresala frustracije. Počakajta, da se tudi vidva notranje umirita, tako bosta jasneje videla vajine prihajajoče korake. V težkih razmerah je še toliko težje sprejemati odločitve glede vajinega odnosa. V izrednih razmerah je vse videti bolj temačno, kot je v resnici. Zdi se, da negotovost prodira v vse pore življenja. Časi so težki vendar vse ni tako črno, poskušajte pogledati na vse skupaj še iz drugih, bolj pozitivnih plati. Ne bodita nestrpna, dajta si čas in z odločitvami počakajta, že jutri bo marsikateri problem videti drugače, mogoče tudi manj boleč.




Preberite še:
Vajin odnos v izolaciji: širita ljubezen, ne panike

Ne pozabita ubesediti, to kar čutita

Najpomembnejše je to, da znata z besedami opisati to, kar doživljata. Navedla bom nekaj misli, kako se izogniti nepotrebnim napetostim v času epidemije, ko je napetost in negotovost prisotna na vsakem koraku:

  1. Naj vama ne bo nerodno priznati, da vaju je strah, kaj bo prinesla prihodnost. Čutita prav, res je vse skupaj nepredvidljivo. Vedno se v življenju pojavljajo vzponi in padci.
  2. V kolikor sta zaposlena v sektorjih, ki jih je epidemija hudo prizadela, se pogovarjajta o stiski in stresu, ki ga doživljata. Občutek delovne storilnosti in mesečni prihodki so pomembni.
  3. Sta prijatelja in zaupnika. Če kdo od vaju potrebuje čas samo zase, si ga tudi namenita. Ne razumita tega narobe, da partnerja ne razumete ali pa da ne čuti zadostne podpore. Včasih je tišina in prostor samo zase tisto, kar človek potrebuje.
  4. So na plano privrele težave, s katerimi se prej nista soočala? Obstaja možnost, da je vse skupaj povezano z negotovostjo, ki jo doživljamo. Raziščita, kje in kaj je izvor težave.
  5. Težave glede vajinega partnerskega odnosa so se samo še okrepile, odkar veliko časa preživljata skupaj. Izkoristita ta čas vama v prid in poiščita načine, kako bi lahko zmanjšala težave. Če težavam ne vidita konca, odločitev o skupni prihodnosti vseeno raje preložita na čas, ko bosta notranje mirna. Poiščita pomoč psihoterapevta, ki vama bo pomagal ovrednotiti vajino situacijo.
  6. Z redno komunikacijo se bosta tako izognila marsikateri zagati. Naj vama bo v pomoč tudi vajina izkušnja iz prvega vala epidemije, obrnita jo v svoj prid. V mirnih in ugodnih obdobjih vajinega življenja je potrebno misliti tudi na težja obdobja. Skupaj sta močnejša in prebrodila bosta tudi to krizo.


HAPPY

Preberite še:
Svetopisemski citati, ki vam bodo v teh težkih časih prinesli mir


web 3 martin golob vlog 47

Preberite še:
Če ne ubogaš, lahko hitro narediš zdraho in postaneš zdrahar


NURSE

Preberite še:
K izbranki, ki je rojevala, je odhitel kar sredi tekme