(IZJAVA DNEVA) Dr. Ivan Štuhec o primeru Rupnik: Njegova duhovnost je vzpostavljala polarizacijo


Dr. Ivan Štuhec, moralni teolog, profesor:


“/Rupnikov/ teološki in umetnostni pristop nam nekaj pove tudi o njegovem odnosu do tistih, ki so ga sprejeli za duhovnega voditelja. Vsepovsod, kjer je deloval, je prihajalo do polarizacije: za ali proti njemu. Tudi v italijanski Gorici. V luči te njegove totalitete pa je mogoče razumeti tudi njegov vpliv na cerkveno hierarhijo. Ta vpliv je sistematično gojil in ga razvil vse do papežev, razen do Benedikta XVI. Tisti, ki pravijo, da je bil najvplivnejši Slovenec v Rimu, imajo prav. Njegov vpliv je bil od leta 2000 naprej večji od kasnejšega kardinala Rodeta.


Ob tem pa se razkriva še en paradoks njegovega delovanja. V svojih teoloških in duhovnih spisih je bil stalni kritik vsega institucionalnega, hkrati pa je preko duhovnosti krepil svoj vpliv na institucijo, vsekakor tudi na imenovanje škofov. Zanimivo – ko so vplivni slovenski levičarji to prepoznali, je postal eden od redkih teologov, ki so ga vabili na svoje simpozije in posvete. Prav pa je tudi dodati, da je imel vizijo evangelizacije in Cerkve, ki je drugi niso imeli ali pa je niso znali tako dobro formulirati. S tem razlogom so ga mnogi škofje vabili v svoje škofije, da bi pomagal odpirati nova in drugačna pota sodobne Cerkve. Za mnoge laike je bila njegova teologija osvobajajoč odgovor na sodobne pastoralne probleme, ki so povezani s človeško nezrelostjo kadra in navadami ter običaji, ki sta jih industrijska in tehnološka kultura že zdavnaj povozili.”


Celoten komentar TUKAJ.


Vir: Družina


The post (IZJAVA DNEVA) Dr. Ivan Štuhec o primeru Rupnik: Njegova duhovnost je vzpostavljala polarizacijo appeared first on Blagovest.