(IZJAVA DNEVA) Pater Branko Cestnik o sinodi: “Svoje iskreno mnenje povejte za mizo, ne potiho na parkiriščih, hodnikih ali kavi”


Mag. Branko Cestnik, duhovnik, publicist, komentator:


“Imamo kulture, ki so bolj frontalne, naša slovenska ni tako. Pri nas rečejo, če imaš dva piva v sebi, si upaš povedati vse, vsi so pametni. Včasih pride kdo iz drugega konca sveta, ki je vajen te frontalne komunikacije, bolj odprte in izpade malo nenavadno v tem prostoru. Tu se bo treba učiti. Tudi sam sem prihajal iz Španije in Rima, kjer smo si stvari bolj direktno povedali. V noviciatu smo imeli prav trening, da smo si povedali vse, vsak o vsakem. Zame je bilo to naporno, so me sesuli, da sem hladen in antipatičen. Tega nisem razumel, a za Španca sem bil, ker je iz druge kulture. Potem sem leta 1997 prišel v Slovenijo in spomnim se nekega sestanka v Mariboru, na katerem sem bolj poslušal, ker še nisem poznal stvari in razmer na škofiji, nisem nič govoril. Bilo pa mi je zanimivo, da je nek duhovnik z veliko kilometrine potem na parkirišču stopil do mene in rekel, da pri nekem vprašanju misli čisto drugače. Sem si mislil, kaj zdaj to na parkirišču govoriš meni, to bi moral povedati tam, za mizo. V Sloveniji je te miselnosti veliko, da se prave stvari povedo na parkirišču, na hodniku za vogalom ali na kavi. To moramo preseči in biti vajeni bolj direktne komunikacije. Tudi sprejeti ljudi, ki imajo takšno komunikacijo. Mogoče je bolj zaletav, povedal pa je. Tisti, ki pa to kuha v sebi in izpod obrvni nekaj študira, pove pa ne, pa je lahko zamudil veliko priložnost, da bi nekaj dobrega naredil. Da prispeva k boljšim odločitvam, komunikaciji.”


Vir: radio Ognjišče


The post (IZJAVA DNEVA) Pater Branko Cestnik o sinodi: “Svoje iskreno mnenje povejte za mizo, ne potiho na parkiriščih, hodnikih ali kavi” appeared first on Blagovest.