Jan in Daniela Škrobar: Okrog teme odnosov s taščo in tastom je vedno vroče


Ob prazniku dela smo se pogovarjali z Janom in Danielo Škrobar, ki sta sicer iz različnih poklicev – Daniela je po izobrazbi profesorica kemije in biologije ter uči na osnovi šoli, Jan pa je bivši vrhunski športnik in inženir agronomije, ki se ukvarja s poljedelstvom – a zelo močno ju veže delo na njunem zakonu. Zelo zgodaj po poroki sta se začela udeleževati zakonskih skupin, kasneje pa sta pričela ustanavljati tudi nove in vanje vabiti čim več parov, da bi tudi oni izkusili “rast v dvoje”.


Pričujeta na pripravah na zakon, kjer še posebej izpostavita temo odnosa med “starimi” in “mladimi”. Za naš portal sta spregovorila o prvih letih zakona, njuni izkušnji bivanja dveh generacij v enih hiši, o težavah, ki so nastale, ko stvari niso bile dorečene, pa tudi o otrocih, ki počasi odhajajo od doma in o novih skupnih trenutkih, ki so sedaj v kasnejših letih zakona ponovno prišli na plano.


Jan in Daniela, kako bi predstavila vaju in vajino družino?


Daniela: Poročena sva od leta 1995, skoraj 27 let. Imava pet otrok, stari so med 15 in 26 let. Tri študente, dijakinjo in osnovnošolca.


Jan: V Albaniji, ko nekdo vpraša, koliko imaš otrok, in če jih ima recimo 5, ta odgovori: »Bog ima pet otrok«. S tem hočem reči, da ni vedno vse po najinem, Bog je tisti, ki ve, zakaj smo na svetu.


Kot par sta skupaj že več kot tri desetletja. Kako sta se spoznala?


Ko sva se spoznala, sva začela jesti »zarečeni kruh«; Daniela je rekla, da ne bo nikoli imela kmeta, jaz pa, da nikoli ne bom imel Prekmurke.


Daniela: Spoznala sva se na odkupu pšenice, kjer sem jaz čez poletje delala preko študentskega servisa in tam delala analize, Jan pa je tja vozil pšenico. Stara sem bila 18 let, Jan pa 22.


Jan: Že takrat sem dobil dober kmet, ker sem imel najboljše vzorce </div></body></html>