Je Radio Ognjišče res diskriminatoren? Poglejte, kaj je o njem zapisala LMŠ!


V tem tednu je največja opozicijska stranka LMŠ izlila svoj žolč na Radio Ognjišče. In razlog? Omenjeni radio se je namreč odločil, da bo pred volitvami predstavljal le stranke, ki javno ne nasprotujejo nauku Cerkve. Zato naj bi bila takšna uredniška politika “škandalozna” in “izključevalna”. 


“Medij, ki ima s strani države podeljeno koncesijo za delovanje – Radio Ognjišče, že vnaprej izključuje možnost pogovora s političnimi akterji, ki se ne strinjajo z naukom katoliške cerkve,” so v svojem sporočilu dobesedno zapisali predstavniki Šarčeve stranke. Kot pravijo, gre za neverjetno škandalozno izključevalno uredniško politiko medija, ki bi moral služiti nauku sodelovanja, sobivanja in zagotavljanja enakih standardov in možnosti za vse, verujoče in neverujoče. “S takšnimi nedemokratičnimi praksami se tudi ta medij pridružuje imperiju orbaniziranih SDS trobil,” so še zapisali.


“V zvezi s to izključevalno in pristransko držo Radia Ognjišče pričakujemo od vodstva katoliške cerkve na Slovenskem, da pojasni, ali podpira tovrstno uredniško politiko, ki ni v duhu krščanstva, temveč je farizejska. Je pa po našem mnenju tudi v nasprotju z vsem, kar zagovarja papež Frančišek,” so še zapisali. Ob tem so priložili besedilo in vprašanja, ki so jih prejeli od urednice informativnega programa Radia Ognjišče.


O vsebini dopisa Radia Ognjišče presodite sami:


Spoštovani,


na Radiu Ognjišče do konca februarja pripravljamo serijo predstavitev/pogovorov s predstavniki parlamentarnih in neparlamentarnih strank/gibanj, ki bodo nastopili na parlamentarnih volitvah.


V skladu z našim pravilnikom bomo možnost pogovora v zvočni obliki dali strankam, ki v svojih programih in nastopih ne nasprotujejo (neposredno ali posredno) nauku Katoliške cerkve in z njim povezanih krščanskih vrednot.


Pred tem vas prosimo, da izpolnite spodnji vprašalnik. Prosimo, da se omejite na največ 6 vrstic pri vsakem vprašanju in da ste pri odgovorih čim bolj jasni in nedvoumni. Odgovore pričakujemo do petka, 14. 1. 2022, do 15.ure na e-mail naslov marta.jerebic@ognjisce.si.


Citiramo vprašanja:


1. Kakšno je stališče vaše stranke do vloge verskih skupnosti, zlasti na področju šolstva in sociale?


2. Evropa je v demografski zimi. Za kakšno politiko si boste prizadevali v parlamentu na področju rodnosti? Kako bi konkretno podprli ženske, ki se soočijo z nepričakovano oz. neželeno nosečnostjo?


3. Ali bi vaša stranka v parlamentu podprla izenačitev zakonske zveze med možem in ženo z drugimi oblikami zvez dveh oseb? S kakšnimi politikami bi vaša stranka zaščitila družino?


4. Bi vaša stranka v parlamentu podprla uzakonitev samomora z medicinsko pomočjo oziroma evtanazijo? Kakšne ukrepe predlagate, da starejši sploh ne bodo razmišljali o končanju življenja na tak način?


5. Kako si bo vaša stranka prizadevala za spravo v družbi, ki je razdeljena zaradi dogodkov polpretekle zgodovine in zdaj tudi zaradi epidemije?


6. V kakšno koalicijo po volitvah bi vstopili? Ali bi katero stranko izključili iz pogajanj?


7. Kakšno je stališče vaše stranke do migracijskega vprašanja? Ali bi morala biti po vašem mnenju Evropa in Slovenija odprti za vse migrante, ki želijo priti k nam?