Kako do prave čistosti?


Ko sem se pred časom z otroki pri verouku pogovarjala, kaj pomeni biti čist, so mi vsi po vrsti odgovarjali, da to pomeni, da nisi umazan. Da se moraš umivati, preoblačiti, da se ne valjaš po blatu … Ta pogled na nečistost se z leti obarva drugače, predvsem spolno, a zdi se mi, da pa se potem kar malo ustavi, da se ne razvija, da ne dozoreva naprej.





Čistost na področju higiene in urejenosti





Čeprav se sliši še tako smešno, imajo otroci bolj prav, kot bi si včasih želeli priznati. Ker čistoča in urejenost svojega telesa in če gremo samo malo širše, svojega neposrednega okolja, zagotavljajo primeren in dovolj velik prostor za Boga. Ne, ni ne neumno in ne staromodno otrokom privzgajati urejenosti. Čistost, prečiščenost preko telesa pronica v vse ostale pore tega, kar smo.





Čistost na področju spolnosti





Tako je najpogosteje razumljena, a zaustavi se na nivoju predzakonske spolnosti, varanja in morda še pornografije. Pa smo res čisti, če upoštevamo, da je to »prepovedano«? Dajte no, saj nismo nedorasli otroci, ki jim nekdo predpisuje gibe, centimetre in minute. Čistost je vrlina, je krepost. Z njo je zavarovano najglobje podarjanje, ki je na človeškem nivoju mogoče. Bog je ni kar tako povzdignil med zapovedi! Z njo je zaščitil Ljubezen.





Čistost na področju misli





Čistost je vrlina, je krepost. Z njo je zavarovano najglobje podarjanje, ki je na človeškem nivoju mogoče. Bog je ni kar tako povzdgnil med zapovedi! Z njo je zaščitil Ljubezen.





Razlaga tega vidika čistosti  me pogosto zelo razočara. Zato ker redko kdo zares zadene bistvo. Ja, seveda se lahko spet omejimo na spolnost in na sanjarjenje o zgoraj omenjenih prepovedih. Ampak, ali je to res samo to? Ali pa morda niti slučajno ni samo to? Resnična čistost je ideal, ki se ga trudimo zasledovati, a vedno ostane nedosegljiv, ker mi vedno ostanemo ljudje. Grešni in nepopolni. Meje med čistostjo in nečistostjo so namreč tanke, spolzke in pogosto zabrisane. Le redno, neprestano, natančno in iskreno izpraševanje pred Bogom nam pomaga razločevati in ostajati na »tej strani«.





Poročena sem toliko let in toliko sem o tej temi prebrala in se pogovarjala z možem, da mi je jasno, da je čistost na področju spolnosti za moške po naravi veliko težja. Ustvarjeni so tako, da jih spolnost veliko bolj vznemirja. Včasih zahteva skrajne napore, da nagon obvladajo in ga usmerijo v pravo smer, v resničen, živ odnos, v ljubezen do ene in edine ljubljene. Ženske imamo tukaj morda malo manjše skušnjave. Znamo pa pošteno dobro navijati okoli prsta moške, ki nam prekrižajo pot. Je čisto in povsem iskreno, ko se naredimo ljubko nemočne pri vulkanizerju? Je znak resnične čistosti, ko nedolžno flirtamo z natakarjem? Ko uporabimo čare, da dosežemo – karkoli že?





Krepost čistosti sega preko spolnosti





Zame osebno krepost čistosti sega daleč preko meja spolnosti. Srce je lahko umazano na mnoge načine. Čisto pa samo na en način. Tako, da je brez grehov. In ko se danes spominjamo svete Neže, se spominjamo predvsem tega. Čistosti srca. Poskrbimo zanj!










Preberi še:









The post Kako do prave čistosti? appeared first on Iskreni.