Kako v nakup prvega modrčka za najstnico?


Za odraščajoče dekle je nakup prvega modrčka posebna prelomnica. Čeprav se na prvi pogled zdi preprosto: v zbirki vseh mogočih barv in oblik pač izbereš tistega, ki ti je najbolj všeč, pa le ni tako preprosto. Mame to vemo iz lastne izkušnje, za hčere pa ni nič lažje. Za to si je potrebno vzeti čas.





Prava izbira prvega modrčka je posebej pomembna. Ne samo zato, ker prsi še rastejo, pač pa lahko prva izkušnja močno vpliva na to, kako bo dekle modrček nosilo v prihodnjih letih. Ji bo to nočna mora in ga ne bo želela obleči nikoli več ali pa ji bo predstavljal pomemben kos oblačila, v katerem se dobro počuti.  





Kdaj je pravi čas?





Ni nekega splošnega časa, ki bi odgovarjal vsem. Vsako dekle je drugačno in posebno. Za nekatere najstnice je to pri 11-ih letih ali pa že prej, za druge morda pri 13-ih letih ali pa še veliko kasneje. 





Pravi čas je takrat, ko dekle čuti, da bi potrebovala modrček kot dodatno oporo prsi pri telesnih aktivnostih ali ko se počuti nekako neudobno in čuti, da prsi potrebujejo dodatno “oblačilo”. 





Lahko kupim modrček preko spleta?





Najstnice različno gledajo na kupovanje modrčka. Nekatere komaj čakajo, da se z mamo podajo v trgovino, druge so bolj sramežljive in jim ni prijetno ob misli na to. Vsekakor je najboljše, če dekle modrček pred nakupom poskusi, da vidi, kaj ji je udobno in kakšno velikost naj išče. Če pa to ni mogoče, je tudi spletni nakup ena od možnosti. 





Kakšen modrček izbrati?





Modrčki so različnih velikosti, oblik in barv. Lahko so okrašeni s kristalčki ali obrobljeni s čipko. Za najstnice je pomembno, da izberejo modrček, ki je mehak in prsim nudi samo oporo ter jih ne stiska. Najstnicam so po navadi všeč bolj športni modrčki oz. topi, ki so mehki in primerni za nošenje pod vsemi oblačili. Če želi bolj ženstven modrček, naj izbere takšnega brez kosti (razen če ima večje prsi, ki bi potrebovale dodatno oporo). 





Pomembna je opora … 





Če ima dekle večje prsi, potem je še toliko bolj pomembno, da izberete modrček, ki ji bo udoben, pa bo hkrati nudil dovolj podpore. 





Modrček, ki je ustrezen, ni prevelik (tak prsim ne nudi dovolj opore), niti premajhen (tak tišči). Pri njegovem nošenju nam mora biti udobno, nikjer ne sme tiščati. 





… in podpora 





Pri izbiri modrčka ni pomembno samo to, kakšen modrček dekle izbere, pač pa tudi to, kakšne komentarje ob tem sliši od svoje mame. Če med tem, ko pomerja modrček, izjavite: “Uf, saj imaš večje kot jaz” ali pa “Malo čudno izgleda”, s tem najbrž ne mislite nič slabega, pa vendar ima lahko taka izjava resne in dolgoročne posledice za samopodobo hčere. Ona se razvija na svoj način in v svojem ritmu, tako da ne glede na to, kakšne so njene prsi, bodite pozitivni in spodbujajoči. Le tako se bo dobro počutila v svojem rastočem in spreminjajočem se telesu.  


The post Kako v nakup prvega modrčka za najstnico? appeared first on Iskreni.