Marija Magdalena – žena, ki je odkri(va)la ljubezen


Marija Magdalena, ki danes goduje, je žena, za katero nekaj vemo iz Svetega pisma. Iz ustnega izročila ter človeške domišljije pa se nam zdi, da vemo še več. Iz Svetega pisma vemo, da je Marija Magdalena spremljala Jezusa, potem, ko je on iz nje izgnal sedem demonov. Vemo, da je z njim stala pod križem skupaj z Marijo, Janezom ter še nekaterimi drugimi ženami. In vemo, da ga je po vstajenju prva srečala in z njim spregovorila. Koga lahko Marija Magdalena najbolj nagovarja? Kdo se lahko z njo najbolj poistoveti?

Pred srečanjem z Jezusom je bila Marija Magdalena ženska, ki je bila obsedena z sedmimi demoni. Kaj točno bi lahko bili ti demoni? Ne vemo točno. In to je dobro. Da se lahko vsak od nas v njej prepozna s svojimi demoni. To so lahko v našem jeziku različne ranjenosti, grehi, obsedenosti, razvajenosti, zasvojenosti. Nekateri ugibajo, da je bila Magdalena prostitutka. Lahko da je bila. Lahko je bila v otroštvu zlorabljena. Mogoče je imela razdrto družino in ni našla miru. Morda je imela za seboj več neuspešnih zakonov ali zvez. Morda je kdaj v življenju naredila splav. Morda se je prenajedala ali pa je uporabljala kakšne takratne substance, da je nekoliko pozabila na realnost. Če se skušamo vživeti v notranji svet obsedenega človeka, bi lahko rekli, da zagotovo ni bila srečna, da ni našla svojega mesta, da ni čutila, da je ljubljena, da pripada, da ima dostojanstvo. Kar pa se je v nekem trenutku spremenilo.

Nihče ni izgubljen in nobeno dno ne more biti tako nizko, da bi izgubili možnost za dosego popolne ljubezni.

Srečanje z Jezusom je spremenilo njeno življenje. Ne vemo točno, kako je izgledalo. Morda je bilo to srečanje z grešnico, ko jo je obvaroval pred kamenjanjem, ji povedal, da je ne obsoja in jo povabil v novo življenje brez greha. (Jn 8, 1-11) Morda pa je bil to kakšen drug podoben neopisan dogodek. Spet ne vemo. In to je spet v redu. Ker vsak lahko vstopi v njeno kožo in s odpre za Jezusov dotik, ki je za vsakega enkraten dogodek. Vsekakor pa je trenutek, ko je iz nje izgnal demone je bil zanjo trenutek novega začetka. Začetek ozdravljenega življenja in začetek hoje za Jezusom. Začetek spoznavanja, kaj pomeni biti ljubljen in ljubiti. Ljubiti še vedno na svoj način. Bila mu je zvesta in mu stregla. Morda je bila ona tista, ki mu je z oljno dišavo mazilila noge in si nakopala obsojanje s strani farizeja. (Lk 7, 36-50) Zagotovo pa je ena redkih, ki mu je v trpljenju stala ob strani. Pod križem. In ga prva iskala v grobu.

Iskala je mrtvega, da bi mu ponovno izkazala svojo ljubezen z dišavnim oljem. In v iskanju mrtvega je srečala živega Jezusa. Ta trenutek nam zelo konkretno pokaže na to, da je Marija Magdalena spet doživela veliko spremembo. Spremembo v doživljanju ljubezni. Poznala je ljubezen, ki je konkretna, otipljiva, kakor jo je prej lahko razumela in imela vsaj približno pod nadzorom. Jezus pa jo ob srečanju osvobaja za ljubezen, ki je ne more ujeti, kjer je poponoma prepoznana, ljubezen, ki je nad njo in njenim razumevanjem in je popolnoma podarjena. Ljubezen, ki je močnejša od smrti in ki daje moč, da ponese sporočilo naprej. (Jn 20, 11-18)

Pot od obsedenosti preko ozdravljenja do prečiščene ljubezni. Koga lahko Marija Magdalena ne nagovarja? Pokaže, da nihče ni izgubljen in da nobeno dno ne more biti tako nizko, da bi izgubili možnost za dosego popolne ljubezni.


The post Marija Magdalena – žena, ki je odkri(va)la ljubezen appeared first on Iskreni.