“Misijonska dežela smo. Dopovejmo si to že enkrat. Preveč razmišljamo le o idealih”

“Misijonska dežela smo. Dopovejmo si to že enkrat. Preveč razmišljamo le o idealih”

S tehniko sta na "ti" že od nekdaj. Tega in številne druge talente Mitja Markovič vešče uporablja tudi kot župnik v župniji Krško – Videm ob Savi

Štajerec v Posavju. Mitja Markovič že 15 let deluje v župniji Krško – Videm ob Savi. Številni ga poznajo po prenosih svetih maš na spletu, župljani pa tudi po dodelanih in izvirnih katehezah ter drugih vsebinah na YouTubu. “Včasih me zjutraj prevevajo dvomi, vprašanja, ampak nato Bogu rečem, naj bo vse v Tvojo slavo,” pravi.


web 3 martin golob vlog 47

Preberite še:
Če ne ubogaš, lahko hitro narediš zdraho in postaneš zdrahar

Odzivov na maše, ki ste jih tako v prvem valu kot tudi zdaj v drugem in vmes prenašali prek spleta, je bilo ogromno. Lahko z nami delite nekaj najbolj zanimivih?

Nekateri mladi iz župnije so mi ob začetku spomladanskega zaprtja “namignili”, da bi si zelo želeli prenosa svete maše iz domače cerkve. To se mi je zdelo kar nazorno znamenje, kaj Bog od mene pričakuje. Torej je moje delo na tem področju “odziv”, odgovor. Sicer pa – odzivi so dragoceni. Vesel sem, da je nekdo začutil nekaj lepega, morda spodbudnega oziroma da je seme padlo v njegovo srce. Najdragocenejši pa so odzivi zato, ker potrjujejo, da smo občestvo.

Seveda to ni enako občestvo, kot če bi sedeli skupaj. A so v našem župnijskem glasilu številni omenili, da so se v času karantene čutili celo bolj povezane. Ko se po stresnem dnevu usedeš ob prenosu svete maše in pomisliš, da smo zdaj skupaj zbrani v molitvi … V resnici gre za neke vrste duhovno občestvo.

[embedded content][embedded content]

Kako čutite, če sploh, da ljudje ločujejo med mašo s prisotnostjo – torej med pristnim občestvom zbranih – in prenosom po spletu?

Mislim, da je bilo do naših vernikov v zadnjem času glede tega nekaj podcenjevalnega odnosa. Vsak katoličan, ki mu je maša dragocena, ki živi iz nje, zelo jasno in nazorno ve, kaj pomeni maša v živo, kaj pa prenos. In da je med enim in drugim pomembna razlika. Spomladi je bilo ogromno ljudi hvaležnih za prenose svetih maš, redno so prisostvovali prenosom, hkrati pa marsikdo v isti sapi reče: škoda, da so cerkve zaprte. Ni enako.

Verniki, ki živijo iz zakramentov, vedo, da maša v cerkvi, z obhajilom ni enaka kot po spletu. A ko ni druge možnosti, je še kako dragoceno, da imamo tehnične danosti. Hvala Bogu, da nam te omogočajo priložnost, da se na tak način povežemo v slavljenju Boga.


web 3 joze plut

Preberite še:
Svete maše v živo na spletu, radiu in televiziji. Kje in kdaj?

Kaj pa tisti bolj oddaljeni?

Prenosom so se pridružili tudi številni, ki niso tesno povezani z župnijo in redko prihajajo v cerkev. Pri njih torej ne gre za izbiro med mašo ali spletnim prenosom maše, ampak med prenosom maše ali ničemer. Če so na tak način – ob spremljanju prenosa – začutili vsaj nekaj bližine Boga, njegovo tolažbo … Glede tega lahko rečem le – hvala Bogu.

Preveč razmišljamo le o idealih. O tem sem razlagal tudi na pastoralnem tečaju. Bog nam je med epidemijo pokazal med drugim prav to: misijonska dežela smo. Dopovejmo si to že enkrat. Ni dovolj, da razmišljamo zgolj o nekaj odstotkih idealov, ampak tudi o vseh ostalih, ki so tudi Cerkev. Četudi se nam zdijo “oddaljeni”. Dobro, koristno in vredno je tudi tisto, kar ni popolno.

WEB 3 MITJA MARKOVICOSEBNI ARHIV

Ste bili od nekdaj “digitalen” tip?

Tehnika mi je blizu že od najstniških dni. Danes na tehniko gledam kot na zmogljivo in koristno orodje. Tudi duhovniku. Spomladi so se cerkve zaprle, prav tako veroučne učilnice in druge dejavnosti … Začutil sem, da tu Bog od mene nekaj pričakuje. Prinesti svojim bratom in sestram ščepec Duha. Pa tudi nekaj vedrine. To sem začutil kot svoje poslanstvo in vzel kamero. Začetki so bili okorni, nato pa se človek marsičesa nauči.

Žal tudi preko bolečih napak. Za velikonočno tridnevju sem pripravljal obsežno katehezo. Simboliko velike noči sem razlagal z ognjem in navdušenjem. Po eni uri pa ugotovim, da nimam vklopljenega mikrofona. Bilo je kar grozno.