Bučke – priljubljena poletna zelenjava 


»Cukejte« po primorsko ali bučke po slovensko so idealna rešitev za marsikatero poletno jed. Še posebej, če so nabrane na domačem vrtu ali kupljene pri kmetu na tržnici. V tem času že lepo rastejo in nekatere so že prav velike, pripravljene, da zavzamejo »glavno mesto« v izbrani jedi. 


So nizkokalorično živilo, saj na 100 g teže vsebujejo le dobrih 16 kcal. Imajo zelo nizko vrednost maščob – 0,3 g, ne vsebujejo trans maščob in so popolnoma brez holesterola. Vsebujejo vitamin C, natrij, kalij, kalcij, železo, magnezij … Priporočajo jih vsem, ki trpijo za visokim krvnim tlakom ali imajo povišan LDL holesterol. So tudi odlično dietno živilo, saj poleg tega, da so nizkokalorične in imajo malo maščob, vsebujejo veliko vode. 


Bučke so zelo prijetnega, sladkega okusa. Prav zato jih lahko uporabljamo v slanih jedeh kot tudi pri pripravi različnih sladic. 


So tudi eno prvih živil, ki ga pediatri priporočajo otrokom, ko prehajajo s tekoče na trdo hrano. 


Jedi iz bučk 


Bučke največkrat toplotno obdelamo. Prav nič pa ni narobe, če jih uživamo surove. Da obdržimo vso njihovo hranilno vrednost, je najbolje, da jih pripravimo na sopari ali pa jih toplotno obdelujemo čim krajši čas. V kolikor so biološke pridelave, jih pred uporabo nikakor ne lupimo, odstranimo samo vrhnji ter spodnji del. 


Zanimivo je, da so užitni tudi bučkini cvetovi. 


Sveže bučke hranimo v hladilniku največ 5 dni, že po tretjem dnevu sicer začnejo izgubljati na hranilni vrednosti, zato jih je najbolje porabiti v prvih treh dneh, odkar so bile pobrane. Lahko jih tudi očistimo, operemo, osušimo, narežemo na željeno obliko in zamrznemo. Seveda pa jih lahko tudi vložimo in prihranimo za zimski čas.



Narastek iz bučk 


Za 2 osebi potrebujemo: 1 večjo bučko (cca. 400 g), 2 jajci, 50 g moke, 400 ml polnomastnega mleka, ščepec soli, mešanico začimb (origano, rožmarin, bazilika, timijan, česen) 


Priprava:  



  1. Okrogel pekač obložimo s peki papirjem ali premažemo z maslom in rahlo posujemo z moko.


  2. Pečico segrejemo na 200 °C (ventilator).

  3. Bučke operemo, odstranimo zgornji in spodnji del ter jih narežemo na zelo tanke kolobarje. 

  4. Predenemo jih v cedilo in jih rahlo solimo, da spustijo odvečno vodo.

  5. Medtem v večji skledi z ročno metlico razžvrkljamo jajci, moko, sol in mleko.

  6. Dodamo sol in začimbe po okusu.

  7. Dodamo še bučke in premešamo.

  8. Jajčno maso z bučkami prelijemo v pripravljen pekač.

  9. Po vrhu naribamo parmezan.

  10. Pečemo na srednji rešetki 20–25 minut.

  11. Postrežemo še vroče.



Dober tek!  


The post Bučke – priljubljena poletna zelenjava  appeared first on Iskreni.