Francosko poročilo

Francosko poročilo






























 

Predsednik francoske škofovske konference nadškof Eric de Moulins-Beaufort se je odločno zavzel za zaščito spovedne molčečnosti, ki jo notranji minister Gerald Darmanin želi odpraviti.


Ko je bilo javnosti predstavljeno poročilo neodvisne komisije o domnevnih spolnih zlorabah francoskih duhovnikov, je komisija škofom predložila vrsto predlogov, med katerimi je tudi odprava spovedne molčečnosti. To pomeni: če duhovnik v spovednici od spovedanca izve, da je storil zlorabo otroka, ga mora prijaviti civilni oblasti. Ta zahteva se opira na francoski kazenski zakonik, ki določa obveznost prijave primerov zlorabe, pri čemer je v primeru opustitve prijave zagrožena kazen od treh let zapora in 45 000 EUR do petih let zapora in 75 000 EUR za zlorabo otroka, ki je mlajši od 15 let.


Močan pritisk na odpravo spovedne molčečnosti je v Franciji posledica objave poročila, ki ga je naročila francoska škofovska konferenca. Pri pripravi poročila je sodelovalo približno dvajset strokovnjakov z različnih področij. Po treh letih dela je komisija pripravila 485 strani dolgo poročilo z 2000 stranmi prilog in 45 priporočili, v katerem je trdila, da je bilo med letoma 1950 in 2020 najmanj 216.000 mladoletnikov žrtev spolnih zlorab s strani 2900 do 3200 duhovnikov v Franciji (gre za 4 % spolnih zlorab, storjenih v istem obdobju v celotni Franciji).


Če natančno beremo poročilo, ugotovimo, da je bilo število 216.000 domnevnih žrtev pridobljenih na podlagi spletne ankete, ki jo je naročil Nacionalni inštitut za zdravje in medicinske raziskave na reprezentativnem vzorcu 243.601 oseb. Na anketo je v celoti odgovorilo 28.010 oseb. Med njimi jih je le 1,2 odstotka trdilo, da so bili zlorabljeni. Komisija je pridobila še 3 652 telefonskih pričevanj, 2 459 elektronskih sporočil in 360 pisem, ki omenjajo domnevno spolno zlorabo. Skratka, ne gre za sodno preiskavo, ampak za raziskavo na podlagi spletne ankete in telefonskih in pisemskih pričevanj.


Po objavi poročila so francoski škofje izrazili zaskrbljenost glede zahteve po odpravi spovedne molčečnosti za duhovnike. Škofje poudarjajo, da bo zaščita otrok absolutna prednostna naloga Cerkve v Franciji. Obenem pa spovednikom naročajo, naj spovedance, ki se med spovedjo obtožijo spolne zlorabe mladoletne osebe, po svojih najboljših močeh prepričajo, da se prijavijo civilnim oblastem. Takšno je tudi stališče Svetega sedeža, ki poudarja nedotakljivost zakramenta spovedi. Gre za stalni nauk Cerkve, da je zakrament spovedi priložnost, da tisti, ki so zagrešili spolno zlorabo, to priznajo, se pokesajo in za vzpostavitev pravičnosti svoja dejanja priznajo tudi pred civilno oblastjo.


Vir: https://www.ciase.fr/rapport-final/


in https://www.ciase.fr/