(IZJAVA DNEVA) Pater Tomaž Mikuš: Velika večina prijav spolnega nasilja je verodostojna, so pa tudi izjeme


Pater Tomaž Mikuš, župnik župnije Ljubljana-Sv. Jakob, duhovni voditelj programa za zlorabljene »Od bolečine k milosti« in delegat za zaščito otrok, mladostnikov in ranljivih odraslih Slovenske province Družbe Jezusove:


“Najprej moramo spremeniti mentaliteto, da je duhovnik po krivem obtožen. Raziskave v Katoliški cerkvi kažejo, da je 95 % prijav zlorab verodostojnih, kar pomeni, da je le 5 % obtožb lažnih. Vendar ne smemo popolnoma izključiti možnosti, da je duhovnik obtožen po krivem, še posebej, če obstaja le ena prijava proti njemu. Poznam primer, kjer je bila prijava proti duhovniku neresnična, kar je le temu povzročilo veliko travmo. Pogosto obstaja določen razlog za lažno prijavo proti duhovniku. V nekaterih primerih je lahko neustrezno vedenje duhovnika, ki ni povezano z zlorabo, povod, da se mu oseba zaradi zamere maščuje z lažno prijavo. Kljub temu je treba poudariti, da je večina prijav zlorab v resnici žal resnična.”


Vir: Družina


The post (IZJAVA DNEVA) Pater Tomaž Mikuš: Velika večina prijav spolnega nasilja je verodostojna, so pa tudi izjeme appeared first on Blagovest.