Jon Kanjir: “Starši, potrudite se razumeti najstnike, ki velikokrat tudi sami sebe ne zmorejo razumeti!” (video, 2. del)

Jon Kanjir: “Starši, potrudite se razumeti najstnike, ki velikokrat tudi sami sebe ne zmorejo razumeti!” (video, 2. del)

Ste že kdaj čutili, da je vaš najstnik nekje na drugem planetu? Verjetno ste. In morda ste se že srečali s situacijo, ko je vaše dobronamerne komentarje dojemal kot žalitev. Morda tudi opažate, da so vrednote in zanimanja vašega najstnika čisto nekaj drugega, kot so bile vaše, ko ste vi bili v srednji šoli? Bi svojega najstnika radi razumeli, pa ne veste, kako?


Spoznavamo najstniški svet skozi oči mladega človeka


V tokratni oddaji je naš sogovornik, samostojni podjetnik, študent in prostovoljec Jon Kanjir, ki je šele dobro leto izven "najstništva" in ki je veliko v stiku z mlajšimi generacijami. V oddaji nam razkriva svet najstniških misli, čustev in izzivov: kaj se najstnikom rojeva po glavi, kdaj jim je težko, kaj jih zelo prizadene, s čim se največ obremenjujejo, kaj storiti takrat, ko samo "bluzijo po telefonu" ali pa, ko so razočarani v ljubezni.


Jon na edinstven način pripoveduje, česa si najstniki želijo in česa ne, kakšno okolje si želijo v družini, kaj pa jih odbija. Spretno opiše, kako se je počutil, ko je bil sam v vlogi najstnika in priporoča, česa naj starši ne delajo: "Najslabše, kar lahko starš naredi, je to, da gre za najstnikom v sobo, trka ali pa še slabše, da kar odpre vrata in se začne pogovarjati: 'Zdaj bova pa midva to in to naredila ...' ali pa da iz najstnika vleče neke odgovore. S tem daje samo več razlogov, da bo najstnik raje zase", deli Jon s pozornostjo in resnostjo.



V oddaji med drugim odgovorim tudi na naslednja vprašanja:



  • Kaj bremeni današnje najstnike?


  • Kaj jih najbolj prizadene v odnosu do staršev?

  • Kaj si želijo od svojih staršev? Kaj pri njih cenijo?


  • Česa si ne upajo priznati?

  • Na kak način jim pomagati iz stiske in razočaranja, da ne bo vsiljivo?

  • Kaj v primeru, ko se zapirajo vase in se nočejo pogovarjati?


  • Si najstniki želijo preživeti čas s svojimi starši? Na kakšen način?


V oddaji se dotakne tudi samopodobe mladih, saj verjame, da je sprejemanje samega sebe eden največjih izzivov obdobja najstništva. "Nihče noče biti čudak in bistveno drugačen od ostalih", pove. Zato poudari, kako zelo pomembno je okolje, v katerem najstnik preživi večino časa (šola, prijatelji, dejavnosti).


Vabljeni k ogledu celotne oddaje, ki vam bo pomagala razumeti današnjega najstnika in ki vas bo hkrati navdušila, kako "veliko malega" lahko storite za vaše odraščajoče hčere ali sinove, da bodo lažje in bolj samozavestni šli v življenje.


Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!




O Jonu: Jon Kanjir se je že na začetku osnovne šole začel ukvarjati z vzgojo in prodajo sadik paradižnika, pri 10-ih letih z vzrejo perutnine (kokoši, prepelice ...), valjenjem in prodajo jajc, pri 17.-ih pa je napisal in izdal že svojo prvo slikanico za otroke. Prvi knjigi so sledile še tri. Danes je poleg študija podjetništva tudi urednik otroške literature pri Založbi 5KA, vodja projekta Luka bere, prostovoljec in zunanji sodelavec pri Slovenskem društvu Hospic, predavatelj po osnovnih šolah in dogodkih, motivacijski govorec, dela na radiu in piše za različne portale, hkrati pa je tudi prostovoljni gasilec, predsednik Sadjarskega društva Franca Praprotnika Mozirje in še bi lahko naštevali. Zelo ga veseli delo z mladimi, saj jim, kot pove v oddaji, "želi dati moč, da bi si drznili poskusiti in iz njihovega življenja naredili nekaj lepega".




Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.





The post Jon Kanjir: “Starši, potrudite se razumeti najstnike, ki velikokrat tudi sami sebe ne zmorejo razumeti!” (video, 2. del) appeared first on Iskreni.