Mag. Darja Kalamar Frece: “Padce na realna tla morajo doživeti že majhni otroci” (video)

Mag. Darja Kalamar Frece: “Padce na realna tla morajo doživeti že majhni otroci” (video)

Starši običajno vidimo svoje poslanstvo v tem, da pomagamo svojim otrokom do uspeha. Toda učitelji in drugi strokovnjaki, ki delajo z otroki, se vse bolj zavedajo, da otroci vse pogosteje potrebujejo pomoč pri soočenju s porazom.


Če se otroci ne naučijo prenašati neuspeha, so izpostavljeni tesnobi. Slednjo pa izražajo v raznovrstnih izpadih, pa naj gre to za otroke v vrtcu ali v šoli. In kar je morda še pomembneje, zaradi tega lahko otroci prenehajo poskušati ali preizkušati nove stvari.


Zato nam mag. Darja Kalamar Frece, psihosocialna svetovalka in logoterapevtka v oddaji spregovori o pomembnosti izkušanja neuspehov že v zgodnjem otroštvu, o tem, kako naj starši postopajo, ko je otroku pri nečem spodletelo in kdaj mora celotna družina stopiti skupaj, da podpre otroka v njegovi preizkušnji:



  • Kaj je prva stvar, ki jo mora otrok vedeti, ko ga doleti zavrnitev ali razočaranje?

  • Česa starši ob otrokovi stiski smejo in kaj ne smejo storiti?

  • Kako z otrokom krmariti skozi njegova negativna čustva?

  • Kaj je vloga celotne družine, ko enemu od njenih članov spodleti (neuspeh v šoli ipd.)?


Četudi je zelo težko gledati, kako otrok pade ali se spopada z bolečo situacijo, mu le soočanje s slednjim pomaga, da neuspeh začne doživljati kot sestavni del življenja. Ali kakor bi rekla mag. Darja Kalamar Frece: "Prav je, da se otrok sreča z žalostjo, prav je, da se sreča z jezo. Na nas starših pa je, da otroke naučimo, kaj s to žalostjo storiti." V nasprotnem primeru jih prikrajšamo za izkušnje, ki zahtevajo reševanje problemov. Otroci pa morajo biti usmerjeni na pot odpornosti in samozavesti za sprejemanje novih izzivov.


Vabljeni k ogledu celotne oddaje!



Oglejte si tudi preostali dve oddaji z mag. Darjo Kalamar Frece: “Otrok bo imel tak odnos do življenja, kot ga imamo mi" in "Kako vzgojiti srečnega in odgovornega otroka?"



Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in nam omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih vsebin.



The post Mag. Darja Kalamar Frece: “Padce na realna tla morajo doživeti že majhni otroci” (video) appeared first on Iskreni.