Med novi ukrepi tudi omejitve gibanja ponoči

Med novi ukrepi tudi omejitve gibanja ponoči

Vlada je za vso Slovenijo prepovedala vse prireditve, shode, verske obrede in poroke.



image
S polnočjo se je dovoljeno število oseb, ki se lahko zbirajo skupaj na prostem, zmanjšalo z 10 na 6. FOTO: Tatjana Splichal

Vlada je, potem ko je s ponedeljkom razglasila 30-dnevno epidemijo, na včerajšnji dopisni seji sprejela dodatne ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ki stopijo v veljavo danes, v torek, 20. oktobra. S polnočjo se je dovoljeno število oseb, ki se lahko zbirajo skupaj na prostem, zmanjšalo z 10 na 6, seveda ob upoštevanju vseh zaščitnih, higienskih in varnostnih navodil. Izjema so družinski člani ali člani istega gospodinjstva.

Odslej je popolnoma prepovedano prehajanje med regijami – doslej so namreč prebivalci lahko prehajali iz oranžne (takšna je ostala le še obalno-kraška) v rdeče statistične regije. Izjemoma bo prehod med regijami možen za prihod oziroma odhod na delo, izvajanje nujnih delovnih nalog, odpravljanje neposredne nevarnosti za življenje in premoženje, nudenje pomoči in oskrbe družinskim članom in pomoči potrebnim, dostop do zdravstvenih in lekarniških storitev, opravljanje gospodarske, kmetijske, gozdarske ali podobne dejavnosti, izvajanje nalog v upravnih, pravosodnih in drugih organih.

[embedded content]

Izjema je tudi dostop do objektov ali posesti v drugih regijah, kamor gredo lahko vsi člani gospodinjstva, ne pa tudi dopustovanje na Hrvaškem. »Ležanje na soncu ni nujno opravilo,« je pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Prav tako med regijami ne bo možno več prehajati zaradi koriščenja turističnih bonov, ki pa jih je še vedno mogoče unovčiti v domači statistični regiji.

Brez verskih obredov in porok

Danes ob 21. uri v veljavo stopi tudi omejitev gibanja na prostem v nočnem času, prepoved po vsej državi velja od 21. do 6. ure, izjeme so odpravljanje neposredne nevarnosti za življenje, zdravje in premoženje, prihod in odhod na delo, izvajanje nujnih delovnih nalog, dostop in nudenje storitev za nujne primere. Obenem je vlada za vso državo prepovedala vse shode, prireditve, verske obrede in poroke. Je pa še naprej možno v domači regiji izvajati takšno športno-rekreacijsko dejavnost na prostem, pri kateri je zagotovljena varna medosebna razdalja.

Delovati je začel vladni klicni center z informacijami o novem koronavirusu. Na brezplačni številki 080 1404 s pomočjo strokovnjakov z različnih področij vsak dan od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro odgovarjajo študentje višjih letnikov medicine. Za klice iz tujine bo v tem času na razpolago številka +386 1 478 7550.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

"Otroška igra s kobro v pesku"

S ponedeljkom razglašena 30-dnevna epidemija

"V boju bomo zmagali, ker bomo odgovorili solidarno"

"Virus pride kot tat, ko ne pričakuješ"

Škofje prižgali zeleno luč za spletne prenose maš

Nadškof Zore tudi o ukinitvi sv. maš po spletu (VIDEO)

Novosti glede izvajanja verouka

Bogoslužij in blagoslovov letos na pokopališčih ne bo

SŠK: v rdečih regijah odpoved maš

Hojs: Prepoved verskih obredov v rdečih regijah

Svete maše do vključno četrtka