32. nedelja med letom


Moka v loncu ne bo pošla in olja v vrču ne bo zmanjkalo





Elija je v času svojega preganjanja prišel v Sarepto. Pri mestnih vratih je zagledal vdovo, ki je nabirala drva. Rekel ji je: »Prinesi mi, prosim, malo vode, da bom pil! Prinesi mi, prosim, še kos kruha v roki!« Žena je odgovorila: »Kakor živi Gospod, tvoj Bog, nič pečenega nimam, samo prgišče moke v loncu in malo olja v vrču. In glej, nabiram suhljad, da pojdem in pripravim to zase in za sina, da bova pojedla in potem umrla.« Elija ji je rekel: »Ne boj se! Moka v loncu ne bo pošla in olja v vrču ne bo zmanjkalo do dne, ko bo Gospod poslal dež na zemljo.« Zgodba o tej vdovi in o čudežu, da moke in olja ni zmanjkalo, je zelo poučna, zato se splača narediti bolj podrobno analizo in videti pozitivne posledice močne vere.





Po začetnem pogovoru je jasno, da je ta vdova v preroku Eliju prepoznala Izraelca, ki se zares boji Boga. To se vidi iz njenih besed, ker mu je odgovorila: »Kakor živi Gospod, tvoj Bog!« Sarepta je feničansko mesto, zato vdova ni poznala Izraelovega Boga. Najverjetneje je častila Baala in vemo, da je prav Elija pobil vse Baalove preroke in to je bil glavni razlog, da ga je kraljica Jezabela preganjala. Vdova iz Sarepte je živela med ljudmi, ki so častili malike, a je s svojimi deli dokazovala, da do neke mere verjame v Izraelovega Boga. Zmotno je torej trditi, da so bili v Sarepti vsi prebivalci pokvarjeni. Bogu je namreč v vsakem narodu všeč vsakdo, ki se ga boji in ravna pravično. Če nimaš pravega spoznanja o Bogu, lahko s svojimi deli kljub temu pokažeš, da si na pravi poti in rabiš samo še nekoga, da te pouči o pravem Bogu.





Kaj je Elija prosil ubogo vdovo? Malo vode in košček kruha. Ta pa mu je odgovorila, da ima dovolj moke samo še za en obrok, da bosta s sinom to pojedla in potem umrla. Elija ji je rekel: »Pojdi in naredi najprej kolaček zame in mi ga prinesi, potem pa naredi še nekaj zase in za svojega sina!« Večina od nas bi odgovorila: »Ti nisi resen! Odpovem naj se zadnjemu obroku?« Vdova je ravnala drugače: čeprav je imela nepopolno spoznanje o pravem Bogu, je verjela Eliju in storila, kar jo je prosil. Gre za preizkušnjo njene vere, ki jo je dobro prestala. Če bi ta ženska ravnala drugače, bi bil hlebec, ki bi ga naredila iz svojih pičlih zalog moke in  olja zares zadnji obrok. Zaupala je Gospodu in s tem dokazala, da Bog blagoslavlja tiste, ki verujejo vanj. Tudi naša vera je velikokrat na preizkušnji. Če jo pokažemo, sledijo blagoslovi, če se obotavljamo, se čudež ne zgodi. To misel je lepo ubesedil pisatelj Knjige Pregovorov, ko je zapisal: »Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze« (Prg 3,5-6).Branko Balažic SDB





The post 32. nedelja med letom appeared first on Salve.