Amazonska sinoda: udeleženci po letu dni zadovoljni

Amazonska sinoda: udeleženci po letu dni zadovoljni

Staroselci »okrepljeni«, več sodelovanja in pozitivnih znamenj tudi za ženske; Vatikan izdal spominski kovanec s »Pachamamo«.



image
FOTO: Vatican Media

Leto dni po sinodi o Amazoniji v Vatikanu je več udeležencev iz nemško govoreče skupine naredilo pozitiven obračun dosedanjega dogajanja na omenjenem območju, poroča avstrijski Kathpress. Staroselci in vsi drugi prebivalci z območja Amazonije se čutijo okrepljeni in so razvili novo samozavest, je na videokonferenci o učinkih sinode na tamkajšnje ljudi pojasnil nemški škof Johannes Bahlmann iz Obidosa v Braziliji.

Znotraj Cerkve je razveseljivo, da so ženske in staroselci v Latinski Ameriki v zadnjem letu dni prevzeli več pomembnih vlog, pa je poudarila s. Birgit Weiler iz Peruja, kjer deluje kot zdravnica na misijonu. Pomembno je, da se z njimi ne le posvetujejo, ampak sodelujejo tudi pri sprejemanju odločitev. Med njimi je veliko pozitivnih znamenj, je pojasnila redovnica in izrazila iskreno upanje, da se bo to nadaljevalo tudi v prihodnosti.

Kot posledica sinode so na območju Amazonije nastale številne nove mreže pomoči, pa je zadovoljen vodja človekoljubne organizacije za Latinsko Ameriko Adveniat, Michael Heinz. Za razliko od evropskih držav, kjer dokumente pogosto »hitro zapremo in nanje pozabimo«, v Latinski Ameriki o sinodalnih dokumentih veliko razpravljajo in jih »izpolnjujejo z življenjem«.

V Vatikanu izdali spominski kovanec s podobo »Pachamame«

Vatikanski filatelistični in numizmatični urad pa je ob 50. svetovnem dnevu zemlje, ki smo ga obhajali v letošnjem aprilu, izdal spominski kovanec s podobo »Pachamame«, nosečnice staroselskega izvora, na katere trebuhu je podoba našega planeta.

Kot so zapisali na spletni strani omenjenega urada, je bil srebrni kovanec v vrednosti 69 evrov in z nominalno vrednostjo 10 evrov izdan 16. oktobra, na njem pa je torej upodobljena staroselka, ki objema svoj nosečniški trebuh. Na njem so kot motiv globusa vidne različne celine, na zadnji strani kovanca pa je upodobljen papeški grb svetega očeta Frančiška.

Izbiro motiva v Vatikanu pojasnjujejo z naslednjimi besedami: »Praznovanje življenja na zemlji je obveza, da skrbimo za naš planet, projekt, ki mu Cerkev namerava ponuditi vso svojo podporo, veličastno in večplastno delo, katerega cilj je: spodbujati mednarodno delovanje za zagotovitev prihodnosti vsakemu posamezniku in potrebne hrane, tako količinsko kot kakovostno, da bi gospodarski napredek spremljal tudi družbeni razvoj, brez katerega v resnici ni pravega napredka. Vatikanski filatelistični in numizmatični urad v ta namen izdaja srebrnik v nominalni vrednosti 10 evrov, ki ga je oblikoval mojster Oldani (Luigi Oldiani je italijanski kipar in katoličan, op. prev.), na njem pa je upodobljena mati, ki v maternici nosi zemljo, kateri dolgujemo skrb in ljubezen, kot bi bila hči, z dolgimi klasji pšenice v laseh, v razmerju med preteklostjo in prihodnostjo, ki postane brezčasno in tako večno.«

»Pachamamo«, ki jo staroselci imenujejo tudi Mati Zemlja, častijo v številnih delih Latinske Amerike. Za staroselska ljudstva uteleša vrednost slehernega življenja na zemlji, ki ga v številnih ozirih podarja, hrani in varuje. Med lanskoletnim zasedanjem sinode o Amazoniji v Rimu so nekateri udeleženci s seboj prinesli kipce »Pachamame«, ki pa so takrat povzročili nekaj nesoglasij med katoliškimi verniki.

image
FOTO: Vatikanski filatelistični in numizmatični urad (zaslonski posnetek)