Darja Barborič Vesel: Da zmoreš narediti nekaj, kar se ti ne ljubi, je ‘hudo’ uporabna veščina za življenje (video)

Darja Barborič Vesel: Da zmoreš narediti nekaj, kar se ti ne ljubi, je ‘hudo’ uporabna veščina za življenje (video)

Opravljanja manj prijetnih nalog je ključno za otrokov celostni razvoj. Čeprav je pomembno spodbujati otroke k dejavnostim, ki jih uživajo, in razvijati njihove interese, je prav tako pomembno, da v njih vzbujamo občutek odgovornosti, odpornosti in sposobnost spopadanja z izzivi in težavami. Začenči z lastnimi občutki nalogodja.


"Otrok se ne more vzgajati sam. Mnoge veščine se lahko zgodijo samo ob vzgoji starša, ki ti stoji ob strani in ki ti pomaga, da se tega naučiš", uvodoma pove Darja Barborič Vesel, magistra socialne pedagogike in sodelavka Familylab Slovenija. "Recimo pospraviti celo košaro kock, s katerimi si se igral nakaj ur. Ne ljubi se ti in zato je pospravljanje cela veščina", doda.


Narediti nekaj, kar ti ni všeč ...


Gostja se osredotoči na predšolsko in šolsko obdobje, ko se otroci učijo presegati sebe in svoje želje, omenja pa tudi situacije, ob katerih otroci tarnajo, ker sem jim zdijo nelogične ali "neumne", kot recimo delanje domače naloge, ki jo "že veš". "Ljudje, ki zmorejo narediti nekaj, kar se jim ne ljubi, vendar vedo, da je prav, da so v bistvu na nek način nepremagljivi", je prepričana, "Vedo ločiti med željo in potrebo." In ravno zato v tem vidi eno prvih nalog starševstva: "Starš je varuh otrokove potrebe".


V nadaljevanju omeni tudi, kakšno vrhunsko veščino samoumirjenja so pridobili otroci, ki so s starši hodili v restavracije, kjer niso bile dodatne otroške igralnice, ampak, kjer so otroci morali sedeti pri mizi. Ali otroci, ki so hodili s starši v operno hišo ali k maši. "Čakati v koloni, biti na medcelinskem letu in podobno ter ob tem ne izgubljati živcev, je veščina, ki si jo pridobil, ko si se kot otrok znal zamotiti", pove.


Vzgojni mehanizem, ki je škodljiv


Gostja dalje izpostavi vzgojni mehanizem, ki se ga starši pogostjo poslužujejo, in to je: preusmerjanje pozornosti. "Preusmerjanje pozornosti otroke oropa soočenja z neugodjem", pojasni. Poda tipičen primer, ko si otrok želi še en sladoled, starši pa vidijo, da je eden bil dovolj. Kot omeni, starši v takšni situaciji pogosto začnejo iskati razumne argumente, s katerimi bi se naj otrok strinjal ("te bo trebušček bolel", "ne boš mogel večerje jesti" itd.). In ko otrok še naprej stoka in zahteva svoje, preusmerijo pozornost, da bi se čim prej umiril in pozabil. Darja Barborič Vesel obrazloži, kaj je v takšnih in podobnih situacijah bolje storiti in kako to otroku pomaga, da lajže preživi frustracije in se posledično notranje okrepi.


Pronicljiva sogovornica, ki ti da misliti!


Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!



Prihodnjič: Darja Barborič Vesel o tem, ko najstnik prestopi meje.




Oglejte si že objavljeno oddajo z Darjo Barborič Vesel: "Vsakič, ko vidim pred seboj najstnico, vidim človeka, ki nastaja" in še več videov iz naše bogate zbirke pogovorov s strokovnjaki.




Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.



The post Darja Barborič Vesel: Da zmoreš narediti nekaj, kar se ti ne ljubi, je ‘hudo’ uporabna veščina za življenje (video) appeared first on Iskreni.