Darja Barborič Vesel: Otroka ne moremo začeti vzgajati pri 15-ih (video)

Darja Barborič Vesel: Otroka ne moremo začeti vzgajati pri 15-ih (video)

Darja Barborič Vesel je magistra socialne pedagogike in sodelavka Familylab Slovenije, ki starše že vrsto let opozarja, kako pomembno je vzgajati otroke, da bodo odporni na življenjske izzive. In velik del vzgoje ima tudi opraviti s tem, kako starši odreagirajo, ko otrok ali najstnik prestopi mejo.


Mnogi starši se ob raznoraznih "prekrških" najprej spomnijo, da otroku odvzamejo nek "privilegij": "Prepozno si prišel domov. Teden dni brez telefona", "Nisi opravil svojih dolžnosti? Pozabi na izlet v nakupovalni center." In čeprav lahko ta klasični pristop k disciplini kratkoročno otroka ali najstnika prisili k sodelovanju, pa to vseeno ni najboljši način za učenje vseživljenjskih lekcij. Kaj je potem veliko bolj učinkovito?


Izkusiti naravne posledice svojih dejanj


"Najboljše so vedno naravne posledice, šele potem se poslužujemo umetnih," pravi sogovornica, ko pripoveduje, kako naj otroka učimo odgovornosti in samostojnosti. "Če se ne boš oblekel, boš moker in te bo zeblo," jasno pove in nadaljuje, da ima otrok ob tem priložnost, da se iz neprijetne izkušnje nekaj nauči in naslednjič ravna drugače. "Mogoče bo kdo ugotovil, kaj to pomeni biti lačen. Mogoče bo katerega kdaj zeblo ... Starši morajo otrokom te posledice čim večkrat omogočiti", je prepričana. Otrok se tako nauči povezavo med vzrokom in posledico. Če pa so do najstnikovega 14. leta na vse stvari mislili samo starši ali pa mu v večini stvari ustregli, bo pri 14-ih to zelo težko spremeniti. Za starša in za otroka, še doda.


Umetne posledice, ki so smiselne


Kaj pa takrat, ko naravne posledice niso možne? "Vzeti telefon, ker si prišel prepozno domov - te povezave ne razumem," pove Barborič Veselova, ko govori o posledicah, ki jih ob neprimernem vedenju postavijo starši. Še manj pa se ji zdi smiselno, ko najstniku odvzamemo nek privilegij in mu postavimo časovni okvir. "Po navadi najstniki samo počakajo, da tisto mine, ne naredijo pa nič, da bi svoje vedenje izboljšali", pove. Zato vidi smisel v postavljanju takšnih umetnih posledic, ki so povezane z otrokovim vedenjem.


V oddaji tako izvemo:



  • Kako odreagirati in kaj storiti, ko najstniki prestopijo meje (pridejo prepozno domov, se zlažejo itd.)?

  • Kako se z njimi "pogajati"?

  • V katerih primerih jim je smiselno odvzeti telefon?

  • Zakaj ni dobro naložiti kazen, ko smo "v efektu" jeze?

  • Kateri so še boljši načini, da se otrok ali najstnik nauči lekcije oziroma izboljša svoje vedenje?


Barborič Veselova spregovori tudi o genialnem stavku, ki se ga starši lahko vedno poslužujejo, ko jih za njihove najstnike skrbi, saj uteleša mnoge občutke, ki jih pogosto ne zmorejo izraziti.


Gostja iz svoje dolgoletne izkušnje dela z mladimi izhaja iz tega, da morajo starši pomagati svojim otrokom, da pridobijo veščino, kako prenesti ta svet, kako razviti veščino obvladovanja in reševanja težav ter se spopasti z razočaranjem. "Če ne bodo imeli teh veščin, jih bo svet požrl. In mnoge najstnike svet požre, ker se v njem ne znajdejo." Zato takšne izkušnje lahko v njih vzgojijo odpornost, iz katere bodo lahko črpali, ko se bodo znašli pred raznoraznimi ovirami v življenju.


Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!




Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.



The post Darja Barborič Vesel: Otroka ne moremo začeti vzgajati pri 15-ih (video) appeared first on Iskreni.