Luka in Mirjam Mavrič: “Tvoj zakonec ne povzroča tvojega obnašanja, ampak samo razkriva, kar je v tebi” (video)

Luka in Mirjam Mavrič: “Tvoj zakonec ne povzroča tvojega obnašanja, ampak samo razkriva, kar je v tebi” (video)

"Ti si kriva, da sem tak", zvenijo besede jeznega in vznemirjenega zakonca, ki loputa z vrati ali vrže daljinec po tleh. Ampak, ali ima prav, ko krivdo za svojo reakcijo vali na svojo ženo?


"Drugi v meni lahko prebudi marsikaj. Lahko povzroči jezo, strah, občutja osramočenosti - vse to si prebujamo v odnosih - vendar je samo moja svoboda in odgovornost, kaj bo s temi čustvi naredil", v video oddaji povesta zakonca Luka in Mirjam Mavrič, voditelja tečaja Ljubezen in spoštovanje. "Če krivdo za svoje reakcije pripisuje zakoncu, pomeni, da manipuliramo z njim", še povesta.


Prispodoba peska, školjke in očesa


Kot dober prikaz našega notranjega stanja v konfliktnih situacijah, uporabita prispodobo peska, školjke in očesa. "Če vzamemo en drobec peska in če ta pesek pade v školjko, in ga školjka obloži, nastane biser. Če pade v oko, povroči vnetje. Ampak je pesek tisti, ki povroči, da enkrat nastane biser, drugič pa vnetje? V resnici ni. Ampak samo razkriva, kakšna je narava školjke in kakšna je narava očesa", razloži Luka. "Tvoj zakonec ne povzroča tvojega obnašanja, ampak samo razkriva, kar je v tebi."


V  oddaji zastavita pot, kako se lahko zakonca izvlečeta iz začaranega kroga nenehnih obtoževanj in prepirov:



  • Kako izboljšati naše odzive?

  • Kako nam pri tem lahko pomaga lasten zakonec?

  • Zakaj brez vzajemne pomoči in ranljivosti ne gre?


Zakonca Mavrič odgovore na zgornja vprašanja začinita tudi s primeri iz njunega življenja ter spodbujata, da se je vredno potruditi. "Tudi če padeš, še ne pomeni, da ti nikoli ne bo uspelo. Take stvari zakon bogatijo", pojasni Mirjam". "In ko pride naslednja stvar, lažje prosiš za pomoč: 'Glej, tukaj imam težavo. Ali mi lahko prideš nasproti?'"


Vabljeni k ogledu celotne oddaje!



Oglejte si tudi prvi dve oddaji z zakoncema Luko in Mirjam Mavrič:


Preprosta skrivnost za boljši zakon


Razmerje 80:20 – pravilo, ki obrne vajin zakon v pravo smer




Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in nam omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih vsebin.


The post Luka in Mirjam Mavrič: “Tvoj zakonec ne povzroča tvojega obnašanja, ampak samo razkriva, kar je v tebi” (video) appeared first on Iskreni.