Nagrada Mati Terezija Memorial za družbeno pravičnost 2021

Nagrada Mati Terezija Memorial za družbeno pravičnost 2021
 










































Danska premierka Mette Frederiksen















 

Prejemnika nagrade Mati Terezija Memorial za družbeno pravičnost 2021 sta Danska in danska premierka Mette Frederiksen. Slovesna podelitev je potekala 30. decembra 2021 v Bombaju na sedežu Fundacije Harmony, ustanovljene leta 2005 z namenom ohranjanja dediščine Matere Terezije in vlaganja v družbeno pravičnost.


Danska je nagrado prejela, ker predstavlja »državo, ki živi v skladu z naravo«, premierka Frederiksen pa za svoje »izjemno vodenje« države »po poti trajnostnega razvoja« ter za podpiranje »zelene energije in podobnih ukrepov za varovanje okolja«.


»Sedanja vlada je pod vodstvom Frederiksenove povečala podnebne cilje države, saj je zeleni prehod postavila v središče svoje politike« in si prizadevala za »uvedbo zavezujočih ciljev dekarbonizacije za zmanjšanje emisij za 70 %«, je izbiro pojasnil ustanovitelj fundacije Abraham Mathai.


»Čeprav je Danska geografsko majhna država, si je prizadevala postati vodilna na področju okolja« in je zato »navdih za vse«. Danska industrija vetrne energije, ki se je razvila v zadnjih štirih desetletjih, je dober primer inovativne tehnologije, pametni predpisi in vladna podpora pa so zagotovili, da se več kot 50 % državnega električnega omrežja napaja iz sončne in vetrne energije.


Vir: Vatican News - slovenska redakcija