Nove priložnostne znamke. Obletnice, Ignacij Lojolski in Anton Padovanski

Nove priložnostne znamke. Obletnice, Ignacij Lojolski in Anton Padovanski

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

500-letnica spreobrnjenja sv. Ignacija Lojolskega

Ob začetku Ignacijevega leta, ki bo potekalo od 20. maja 2021 do 31. julija 2022 v spomin na 500-letnico spreobrnjenja sv. Ignacija Lojolskega, bo izšla serija znamk s poštnim žigom prvega dne. Dogodek, ki je zaznamoval njegovo življenje in odprl pot svetosti, namreč sega v 20. maj 1521: Ignacij je bil ranjen v bitki za Pamplono, zato so ga prepeljali v njegov rojstni kraj. V času okrevanja se je bodoči ustanovitelj Družbe Jezusove zaupal priprošnji sv. Petra, z željo, da bi kmalu ozdravil in še naprej živel svoje viteško življenje, obdan s slavo in častmi. Na predvečer praznika apostolov Petra in Pavla se je njegovo stanje izboljšalo. V tem času je veliko bral in ko je prebral že vse viteške romane, ki so jih imeli, mu je bratova žena dala knjigi Kristusovo življenje in Življenjepis svetnikov. Močno ga je prevzela Jezusova osebnost in dejanja tistih, ki so podarili svoje življenje zato, da bi mu sledili. Znašel se je na razpotju dveh poti: ali stara načrtovana pot posvetne slave, ugleda pred ljudmi, časti, bogastva ali pa pot svetnikov in Jezusa. Tako se je začela njegova pot spreobrnjenja in v tej izkušnji je zametek razločevanja duhov, ki je postalo središčna stvarnost ignacijanske duhovnosti.
Na znamki za 1,15 evra ter na poštnem žigu prvega dne je simbolično upodobljen trenutek spreobrnjenja: Ignaciju se med okrevanjem približa sv. Peter, v ozadju pa je jezuitski grb z monogramom IHS (Iesus Hominum Salvator).

800-letnica poti sv. Antona Padovanskega

Mineva že 800 let, odkar je sveti Anton Padovanski doživel brodolom na obali Sicilije in od njegovega prvega srečanja s svetim Frančiškom Asiškim. Fernando Martins de Bulhõesa, bodoči sveti Anton, se je odločil, da postane redovnik po tem, ko se je srečal z nekaterimi prvimi frančiškani – s petimi italijanskimi misijonarji, ki so odšli v Maroko, kjer so umrli mučeniške smrti. Njihov zgled ga spodbudil, da je tudi sam želel iti po njihovih stopinjah. Takoj je odšel v Maroko, vendar je po prihodu v Afriko hudo zbolel. Nameraval se je vrniti na Portugalsko, vendar je morala spomladi 1221 zaradi nevihte ladja, s katero je potoval, spremeniti smer in pristati na Siciliji. V Messini so ga sprejeli bratje in mu pomagali, da so se mu povrnile moč. Povedali so mu, da jih je Frančišek, ustanovitelj reda, povabil, naj pridejo v Assisi na srečanje vseh bratov tistega časa. Anton se je odpravil, prehodil je Italijo, dokler ni prišel do Assisija, kjer je prvič srečal sv. Frančiška. Sveti Duh ga je vodil, poznan in cenjen je bil kot mož evangelija in dejavne ljubezni, prijatelj Boga in ljudi, posebej najrevnejših. Tudi danes še vedno ostaja v srcih vseh, po vsem svetu ga  poznajo pod imenom sv. Anton Padovanski.
Na lističu je znamka v vrednosti 2,40 evra, na kateri je upodobljen svetnik z Detetom Jezusom v naročju. Desno od nje je stiliziran zemljevid Italije, na njem pa je označena pot, ki jo je Anton prehodil od Milazza do Padove. Na žigu je logotip, ki so ga minoriti bazilike sv. Antona v Padovi pripravili ob 800-letnici poti tega svetnika.

se nadaljuje