Prihaja čas jesenskih enolončnic


Proti koncu poletja se meni vsako leto »zalušta« krožnik dobre enolončnice. Sicer vsako poletje nekajkrat za kosilo pripravim tudi joto ali kislo zelje s fižolom, ker smo doma ljubitelji jedi na žlico. In ker je danes že september, sem se odločila, da bo za kosilo na mizi krompirjev golaž, ki ga sicer kot otrok nikoli nisem marala.


Enolončnica


Enolončnica je samostojna jed, ki jo iz vseh sestavin pripravimo v enem samem loncu. Lahko jo pripravimo tako za kosilo kot za večerjo. Kuhana enolončnica, pravilno shranjena, zdrži tudi do 5 dni, če je seveda pripravimo dovolj. Najboljši okus razvije drugi dan, ko se sestavine med seboj prepojijo. Poznamo zelenjavne, mesne, mesno-zelenjavne enolončnice, v katere lahko dodamo tudi testenine ali stročnice. Bolj lahke enolončnice, predvsem zelenjavne, pripravljamo poleti, ko je na razpolago veliko sveže sezonske zelenjave, te so praviloma tudi bolj redke od zimskih, v katere največkrat dodamo meso, krompir in vloženo zelenjavo, kot je repa ali zelje. Zato so zimske enolončnice bolj goste. Gostoto enolončnic lahko dobimo tako, da gostimo jed z mešanico vode in moke, tisti pa, ki se moke zaradi kakršnegakoli vzroka izogibate, lahko enolončnico zgostite s pretlačenim kuhanim krompirjem. V poletne enolončnice dodamo sončnično ali oljčno olje, medtem ko v zimske lahko namesto olja dodamo malce svinjske masti, kot so to počele naše babice, z namenom, da je bila enolončnica bolj polnega okusa.


Med najbolj priljubljenimi enolončnicami pri nas so ričet, krompirjev golaž, mesni golaž, različne mineštre, obare, jota, segedin, boranja, pasulj, bograč, pohorski lonec, pašta fižol, bobiči, bujta repa …


Katera pa je vaša najljubša? Jaz bi se za najljubšo težko odločila, danes bom svoje brbončice razvajala s krompirjevim golažem v katerega bom dodala pravo madžarsko »debrecenko« – pikantno klobaso iz svinjskega mesa, ki je bogato začinjena z mleto rdečo papriko, česnom, poprom in majaronom. Klobasa bo golažu dodala izrazito pikantno noto.  


Krompirjev golaž s pikantno klobaso


Za 2 osebi potrebujemo: 1 večjo čebulo, 1 strok česna, 500 g krompirja, 1 žlico sončničnega olja ali svinjske masti, 1 jž paradižnikovega koncentrata, 1 čž rdeče paprike v prahu, 1 čž kumine v prahu, 500 ml jušne osnove, 1 par pikantnih klobas, sol, poper.


Priprava:



  1. Najprej olupimo in na drobno narežemo čebulo in česen.

  2. Krompir olupimo in narežemo na enako velike kose.

  3. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen, da posteklenita.

  4. Dodamo na kocke narezan krompir ter začinimo s soljo in poprom.

  5. Dodamo paradižnikovo mezgo, papriko v prahu in kumino ter na kratko popražimo.

  6. Nato zalijemo z zelenjavno juho.

  7. Dušimo 20 minut.

  8. Medtem klobase narežemo na kolobarje in jih vmešamo v golaž.

  9. Pustimo vreti še 10 minut.

  10. V manjši skodelici zamešamo moko in vodo ter ju vmešamo v krompirjev golaž, ki ga ponovno zavremo in kuhamo še kakšno minuto.

  11. Preden krompirjev golaž ponudimo, naj malce počiva. Še boljši je naslednji dan.

  12. H krompirjevemu golažu ponudimo kruh.

  13. V hladilniku ga hranimo do 3 dni, lahko ga tudi zamrznemo.


The post Prihaja čas jesenskih enolončnic appeared first on Iskreni.