Ročno prepisovanje nedeljskih evangelijev

Ročno prepisovanje nedeljskih evangelijev

Ob letošnji nedelji Božje besede smo se v Zavodu Biblično gibanje smo se v duhu gesla – »Poglejte, s kako velikimi črkami vam pišem s svojo roko« (Gal 6,11) – odločili, da bomo:


Od nedelje Božje besede 2024 do nedelje Božje besede 2025 lastnoročno prepisovali odlomke iz evangelija po Marku, ki se to liturgično leto (B) berejo ob nedeljah.


KORAKI PREPISOVANJA:


1. Začnemo z znamenjem križa in predloženo molitvijo ali molitvijo k Svetemu Duhu (lahko tudi s pesmijo k Svetemu Duhu, ki nam je blizu).


2. Odlomke Markovega evangelija si razdelimo po veroučnih, mladinskih, bibličnih in drugih skupinah, v prepisovanje se lahko vključijo tudi drugi

posamezniki.


3. Izbrani odlomek preberemo. Nekaj časa ostanemo v tišini in pustimo, da se nas besede dotaknejo.


4. Drug drugemu podelimo, kaj nas je v odlomku nagovorilo ali česa nismo razumeli. Če sem sam, si lahko to, kar me nagovarja, prepišem v duhovni dnevnik. Vprašanja, na katera ne najdemo odgovorov, zapišemo in jih kasneje postavimo župniku, katehetu, voditelju biblične skupine …


5. Bog nas nagovarja osebno, zato bomo njegovo Besedo prepisovali na roke kot oseben odgovor. Ker je to Beseda živega Boga, jo bomo prepisovali čitljivo in jo okrasili z inicialkami ter ilustracijami. V mislih ohranimo, da bo odlomek med mašo bral duhovnik, zato se potrudimo za čitljivost.


6. Premislimo in naredimo načrt, kako bomo odlomek prepisali in ilustrirali. Vsak posameznik bo prispeval delček v skladu s svojimi talenti. Eden bo pisal, drugi naredil inicialko, tretji ilustriral …


7. Za prepisovanje uporabimo predlogo Zavoda Biblično gibanje (format A4) in arhivsko črnilo, ki kasneje ne zbledi. Na voljo imate tudi seznam evangeljskih odlomkov (ki vključuje odlomke iz Markovega evangelija pa tudi nekaj drugih).


8. Ko odlomek prepišemo in ilustriramo, se pogovorimo, kako ga bomo uresničevali v vsakdanjem življenju. Zahvalimo se za to, kar nas je nagovorilo, se nas dotaknilo, in prosimo, da nam Gospod s svojo milostjo pomaga, da bomo to uresničevali v vsakdanjem življenju. Kot smo začeli, tudi zaključimo z znamenjem križa.


_______________________________________________________________________________


Vabljeni, da nam vaše fotografije pošljete na info@biblicnogibanje.si ali preko naše FB strani, da bodo v spodbudo tudi drugim.


Hvala vsem za že poslane izdelke!


vaši prepisani odlomki: