Rudi Tavčar: “Razlog, da v zakonu ni živosti, je včasih tudi lenoba” (video)

Rudi Tavčar: “Razlog, da v zakonu ni živosti, je včasih tudi lenoba” (video)

Zakonsko življenje je prava umetnost ravnotežja – umetnost, ki zahteva natančno odmerjanje skupnih trenutkov in dragocenih trenutkov zase. Če smo zakonci sposobni plesati na tanki meji med biti ravno dovolj skupaj in ravno dovolj narazen, lahko ohranjamo zanimanje drug za drugega, ne da bi se izgubili v rutini. Vprašanje je le, če nam to dejansko uspeva?


S psihologom in imago terapevtom Rudijem Tavčarjem smo raziskovali poti, ki omogočajo, da zakonska ljubezen po več letih ne oveni ali postane monotona in prazna, ampak da še naprej "diha", ostaja polna veselja in tudi strasti. Rudi Tavčar, ki je poročen že več desetletij, v video oddaji spregovori iz svoje zakladnice modrosti, znanja, pa tudi izkušenj (in preizkušenj), kar je čudovito darilo za vsakega, ki si želi, da njegov zakon cveti tudi v zrelih letih.


Strokovnjak v oddaji omenja ključne stvari, ki jih v zakonu nikakor ne smemo zanemariti, izpostavi tiste, ki škodujejo, hkrati pa opozarja pred nevarnostjo, da bi nenehno hlepeli po novem. "Novo, novo, novo … je lahko tudi kot dopaminska odvisnost ali iskanje mladosti", pove jasno ter opomni, da ne moremo ves čas bežati za nečin, kar nam polzi iz rok.


Nisem več ista oseba kot sem bila nekoč


Tavčar ne pozabi še na eno realnost, in sicer da se tekom življenja spreminjamo in da ne moremo biti isti, kot smo bili pred 20 ali 30 leti. S humorjem omeni, da ima ženo "verzijo 64.0". S tem se poigrava z idejo, da smo ljudje kot programska oprema, ki se sčasoma posodablja in izboljšuje, kakšna stvar pa tudi nazaduje ... A njegovo ključno sporočilo sega še dlje, ko nas spomni, da imamo zgolj tistega zakonca, ki ga imamo sedaj, v tem trenutku, in ne več tistega, s katerim smo se poročili pred desetletji.


V oddaji tako deli svoje izkušnje in nasvete, kako ostati povezani, v dobri komunikaciji, v telesni bližini, pa tudi prizanesljivi drug do drugega, ko pridejo (ne)predvidljive spremembe. Psiholog svoje odgovore obogati z veliko primeri iz svojega življenja, spregovori pa tudi o stvareh, ki gredo težje z jezika:



  • Kako ohraniti živahnost v zakonu ter preprečiti dolgčas in monotonost?


  • In če ima samo eden od zakoncev toliko hobijev in ga ni doma? Kako najti ravnovesje med časom zase in časom za zakonca?



  • Kako naj se zakonca soočita z raznimi preizkušnjami in boleznimi ter ohranita smisel in povezanost?

  • Kako živeti spolnost po več letih zakona?


  • Kako sploh pričeti pogovor o spolnosti? Kako spregovoriti tudi o drugih težjih temah?



"A se je kdaj nerodno o tem pogovarjati? Je. Ampak še bolj nerodno je, če tega ni in sta oba zakonca na koncu še bolj zoprna, ker med njima ni telesnega stika", še pove strokovnjak in doda: "Če molimo za zdravje, zakaj ne bi tudi molili za strastno spolnost?"


Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!



Oglejte si tudi 1. in 2. oddajo z Rudijem Tavčarjem: Tudi tisti, ki nas ljubi, nas bo enkrat razočaral in Deloholizem lahko uniči zakonski odnos.




Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.



The post Rudi Tavčar: “Razlog, da v zakonu ni živosti, je včasih tudi lenoba” (video) appeared first on Iskreni.