Šest stavkov, ki jih nikoli ne smete reči mladi mamici

Šest stavkov, ki jih nikoli ne smete reči mladi mamici

Ko postaneš mama, se življenje obrne na glavo. Seveda predvsem v pozitivnem smislu, a tudi težkih trenutkov za mlado mamico ni malo

Prihod novega družinskega člana je čudovit dogodek, ki pa s seboj prinese kar nekaj prilagajanja in sprememb. Malo bitje, ki ga starši pripeljejo domov, je nebogljeno in povsem odvisno od mame. Seveda tudi od očeta, a ta del pride predvsem pozneje. Na prihod novorojenčka se lahko pripravljamo, a v resnici na nekaj takšnega nikoli ne moremo biti povsem pripravljeni.

Starši se učijo. Sproti. Sprašujejo se, kaj in kako bi morali ravnati. Večkrat na dan. Je to prav ali narobe? Tisoč in eno vprašanje. Potem pa so tu še neprespane noči. To je obdobje, ko mamice najbolj potrebujejo razumevanje in čim manj neprimernih vprašanj in komentarjev.


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

V nadaljevanju si preberite, katerim se je najbolje izogniti, ko boste naslednjič govorili z mlado mamico.

Kako pa spite ponoči?

V svetu novorojenčkov in dojenčkov je to najpogostejše vprašanje. Tako kot tisti pogovori o vremenu, ki se znajdejo v pogovoru takrat, ko ne vemo, kaj bi se sploh pogovarjali.

Pogosto imajo starši, ki jih to sprašujejo, občutek, da spanje pomeni, da so uspešni v vlogi očeta ali mame, ali pa da to pomeni, da imajo “pridnega” oz. “porednega” otroka. A seveda to še zdaleč ni res. Novorojenčki se preprosto zbujajo pogosteje. In ne le novorojenčki. Tudi dojenčki in malčki se pogosto zbujajo ponoči. Obstajajo seveda izjeme, a te niso povezane s tem, ali smo dobri ali slabi starši.

Zato, preden boste naslednjič želeli zastaviti to vprašanje mladi mamici, preverite, ali morda že podočnjaki ne nudijo odgovora.