Tatjana Jakovljević: “Današnji otroci so zelo bistri, imajo veliko znanja, niso pa prilagodljivi in zato je z njimi ogromno dela” (video)

Tatjana Jakovljević: “Današnji otroci so zelo bistri, imajo veliko znanja, niso pa prilagodljivi in zato je z njimi ogromno dela” (video)

Dejstvo je, da so današnji otroci precej drugačni od otrok izpred nekaj generacij. Po eni strani zelo hitro usvajajo pisanje, branje, računanje, morda še kak tuj jezik, po drugi strani pa so gibalno bistveno manj sposobni, vedno več jih ima motnje pozornosti, govorne motnje, nekateri celo razvijejo (preo)občutljivost na zvok, svetlobo ali teksturo hrane, spet drugi imajo težave z regulacijo čustev, prilagajanjem realnemu okolju ali s socializacijo.


Kaj bistvenega se je zgodilo v tem času, da je prišlo do tolikšnih sprememb? Pravzaprav veliko, v video oddaji pojasnjuje profesorica defektologije, Tatjana Jakovljevič in potrujeje, da ima kar 20 % vseh otrok po vsem svetu določene diagnoze z vidika razvojnih odstopanj oziroma odstopanj v nevrološkem delovanju.


Fenomen je torej globalni in kakor še pravi sogovornica: "Tudi vidik vzgoje in poučevanja je postavljen pred velike ovire, ker otroci ne sprejemajo več našega vložka v njihov razvoj. Ne prilagodijo se na navodila, usmeritve, čustveno burno odreagirajo na "prehode", t.j. na spremembe, ki zahtevajo tranzicijo med eno dejavnostjo (igro, uporabo telefona, gledanjem televizije) in aktivnostjo, ki zahteva njihov trud (učenje, pospravljanje, pomivanje itd.). Zato po besedah sogovornice stari starši večkrat rečejo, da s svojimi otroki niso imeli toliko dela, kot ga imajo s svojimi vnuki.


Možgani na previsokih obratih


Gostja v oddaji na zgoraj omenjene izzive pogleda celostno, iz več vidikov. Predvsem pa izpostavi bombardiranje otrok z impulzi. Otroci so preveč vzdraženi. "In ko to traja dlje časa, se sprednji del možganov, ki je ključen, da bo otrok svoje znanje in sposobnosti uspešno realiziral, močno zavre", poudari.


V oddaji torej izvemo:



  • Kje so vzroki za to stanje - kaj se je zgodilo v zadnjih desetletjih?



  • S čim škodimo svojim otrokom?



  • Kaj otrok za zdrav razvoj nujno potrebuje? Kakšne so optimalne okoliščine?



Dobro vedeti tudi, kar še pove Jakovljevićeva: "Samo ena ura, ki jo otrok preživi pred ekranom, zmanjša njegovo sposobnost ustreznih socialnih interakcij za 13%. Vsaka naslednja ura še veliko več."


Zato pravi defektologinja, naj si starši ne "kupujemo mir", ko otroka posadimo pred ekran, ker potem samo še bolj vplivamo na to, da bo otrok imel težave v družini in kasneje v sekundarnem okolju (vrtec, šola, dijaški/študentski dom, služba itd.).


Naši otroci imajo samo eno otroštvo, omogočimo jim, da ga bodo živeli s polnimi pljuči in si nabrali čim več izkušenj in veščin, ki jih bodo ponesli naprej v življenje.


Vabljeni k ogledu oddaje in si pridobite znanje, ki pride prav prav vsakemu staršu 21. stoletja.



Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in nam omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih vsebin.




Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>



The post Tatjana Jakovljević: “Današnji otroci so zelo bistri, imajo veliko znanja, niso pa prilagodljivi in zato je z njimi ogromno dela” (video) appeared first on Iskreni.