Tvoj poseben dar – z otroki spregovoriti o talentih


Včasih z otroki težko pričnemo pogovor o darovih oziroma talentih, ki smo jih prejeli. Pri tem nam je lahko v veliko pomoč slikanica Maxa Lucada z naslovom Tvoj poseben dar.


Skozi zanimivo in na trenutke zares zabavno zgodbo o Wemmicksih (to so leseni vaščani, ki jih ustvarja mizar Eli) spoznamo, da se je dobro osredotočiti na darove, ki so nam dani in jih uporabiti v prid vsem drugim in nenazadnje sebi. Vsak izmed vaščanov je prejel darilo. Eden je dobil kladivo, drugi kuhalnico, tretji šivalni set in tako dalje. Vsi so bili daril zelo veseli, sprva pa se še niso pa zavedali kaj pomenijo. Ko je v vas prišla družina, ki je potrebovala pomoč, so vaščani hitro priskočili na pomoč. Takrat je vsak poprijel za neko delo, ki je mislil, da ga bo dobro opravil, ampak mu to ni šlo od rok. Na primer kuhar, ki je v dar prejel kuhalnico se je lotil popravila kolesa, lahko si le predstavljate kakšna polomija je nastala. Ker je po neuspelem poskusu pomoči družina še bolj potrebovala pomoč, so vaščani odhiteli po nasvet k Eliju. Ta jim je pomagal do spoznanja, da je pomembno, da uporabijo vsak svoje darove, ker lahko z njimi pomagajo drugim.


Odlomek iz knjige: “Uporabite darove, ki sem vam jih podaril. Ne poskušajte uporabljati nečesa, česar nimate. Delajte predvsem tisto, kar vam gre najbolje od rok.”


Gre torej za zares preprosto pravljico, ki otroku pomaga pri prepoznavanju svojih darov in njihovemu uporabljanju. Branje, ki nudi kvalitetno preživet čas z otrokom, je prav tako odlično izhodišče za pogovor o darovih, življenju in različnih dogodivščinah. Odrasli se hitreje zavedamo pomembnosti vztrajanja, vlaganja truda in negovanja strasti, ki jo vodi talent oziroma dar. Da bi otroka spodbudili na tej poti, je dobro, da mu povemo, da verjamemo, da zmore dobro izkoristiti dar, ki mu je dan.


Zbirka je namenjena otrokom od petega do desetega leta, poleg te slikanice pa jo sestavljata še dve: Moj si in Poseben si. Zbirka je skoraj razprodana, zato je na voljo le še v redkih knjigarnah. Je pa na voljo za izposojo v mnogih knjižnicah.


The post Tvoj poseben dar – z otroki spregovoriti o talentih appeared first on Iskreni.