Ukrajinska kriza: Družba Jezusova koordinira pomoč na evropskem nivoju

Ukrajinska kriza: Družba Jezusova koordinira pomoč na evropskem nivoju

Po šestih dneh spopadov v Ukrajini je po ocenah UNHCR mejo prečkalo že skoraj 875.000 beguncev. Ti iščejo zatočišče v sosednjih državah. Humanitarne organizacije in organizacije za mednarodno sodelovanje Družbe Jezusove se usklajujejo za vzpostavitev nujne humanitarne pomoči.





Družba Jezusova v Ukrajini je del Južnopoljske province in je prisotna v Lvovu, Kijevu, Chmelnickem in Černivcih. Družba z 12 jezuiti v državi upravlja dve rezidenci, dve župniji, rekolekcijsko hišo in hišo za begunce. Eden od jezuitov je vojaški kaplan.







Jezuitska služba za begunce (JRS) v Evropi v tem trenutku usklajuje načrt za sprejem in spremljanje beguncev s strani nacionalnih uradov JRS v državah, ki mejijo na Ukrajino. Mreža Xavier in JRS s sedežem v Rimu, evropski urad v Bruslju in urad v ZDA (Washington) so preko nevladnih organizacij in misijonskih uradov Družbe Jezusove v Evropi, Avstraliji, Kanadi in ZDA poslali nujne pozive za mir. Pričakuje se, da bo Ukrajina potrebovala pomoč za notranje razseljene osebe in v sosednjih državah, ki že zdaj sprejemajo begunce, po potrebi pa se bodo aktivirali tudi bolj oddaljeni uradi JRS (BiH, Hrvaška, Kosovo, Makedonija in Srbija). skupnosti na Slovaškem so pripravljene na sprejem beguncev. Province na Poljskem (PMA in PME), Slovaškem (SVK) in Madžarskem (HUN) so imenovale koordinatorje za to izredno stanje, ki se že usklajujejo z Jezuitsko službo za begunce in Mrežo Xavier pod okriljem Konference evropskih provincialov.













V tem trenutku je podpora Jezuitski službi za begunce (JRS) in jezuitskim provincam, ki sodelujejo v misijonih v Ukrajini in njeni bližini, zelo dobrodošla.





Poudarek Družbe Jezusove znotraj Ukrajine je trenutno na tem, da zagotavlja zavetišča za notranje razseljene ljudi, ki so na poti z željo, da zapustijo državo.





Delovanje v sosednjih državah, kot so Poljska, Romunija, Madžarska in druge države jugovzhodne Evrope, se trenutno osredotoča na najem hiš, ki postajajo nastanitvene baze za begunce. To vključuje tudi najem skladišč za shranjevanje hrane in drugih pripomočkov, najem vozil za prevoz ljudi in hrane, sodelovanje z informacijskimi centri in centri za razdeljevanje hrane na mejah, pomoč pri najemu stanovanj za posamezne begunce, pravna in psihološka pomoč, zdravstveno spremstvo ter izvajanje zagovorniških in nadzornih misij na mejah za podporo prosilcem za azil.





Darove lahko pošljete preko spodnjih povezav. Namenjeni so podpori celostnemu jezuitskemu odzivu na ukrajinsko krizo.





• Australia – Jesuit Mission
• Austria – Jesuiten Weltweit
• Belgium – JRS Europe
• Canada – Canadian Jesuits International
• Germany – Jesuiten Weltweit
• Italy – JRS International
• Spain – Entreculturas and Alboan
• UK – Jesuit Missions
• USA – JRS USA





Seznam bomo redno posodabljali na mednarodni jezuitski strani jesuit.global.