V Ilirski Bistrici obsežna prenova župnijske cerkve

V Ilirski Bistrici obsežna prenova župnijske cerkve

Vrednost projekta je z dodatnimi deli znašala 440 tisoč evrov.



image
Foto: Mateja Maraž

Zadnji avgustovski konec tedna so se odprla vrata prenovljene cerkve sv. Petra v Ilirski Bistrici. Ves čas prenove je bilo čutiti veliko povezanost celotne skupnosti, na dan blagoslova tudi ganjenost in ponos. Cerkev se prvič omenja leta 1272 in ima status kulturnega spomenika. Spada med tiste objekte, ki jim je slikar Tone Kralj dal celovito podobo. Z obnovo je bogatejša tudi za novoodkrite gotske elemente ter arheološka in zgodovinska odkritja, ki so uspešno ohranjena v sodelovanju z Zavodom za kulturno dediščino.

Koprski škof msgr. Jurij Bizjak je v soboto, 29. avgusta blagoslovil vsa dela velike obnove zadnjega leta. Na slovesni sveti maši je poleg škofa in Rafka Valenčiča ter domačega župnika Stanka Fajdige somaševalo še 9 duhovnikov. Odprtja smo se, ob veličastnem prepevanju zbora Zvon pod vodstvom zborovodkinje Damjane Kinkela, veselili z mnogimi, ki so z navdušenjem pristopili k načrtovanju, pomagali s prostovoljnim delom, finančno podprli obnovo in se veselili njenega napredovanja. Svečanost se je z dnem odprtih vrat in slovesnimi mašami, v sodelovanju ubranega mladinskega banda pod vodstvom Doris Pirih, nadaljevala tudi v nedeljo.

image
Foto: Mateja Maraž

Na glasovanju 92 % vernikov za

Pripravljenost za financiranje prenove smo verniki (92 % za) potrdili z glasovanjem marca 2018. V organizaciji Odbora za obnovo je 56 prostovoljcev že v začetku maja 2019 z veliko vnemo izpraznilo cerkev. Načrtovana je bila prenova predvsem notranjosti in orgel, kasneje tudi tlaka. Vrednost projekta je z dodatnimi deli znašala 440 tisoč evrov. Potrebnih je še 75 tisoč evrov, zato še naprej računamo na darove. Največji darovalci so bili posamezniki in družine. Druga skupina so domači duhovniki, redovnice in duhovniki, ki delujejo in so delovali v župniji. Zahvala gre tudi Občini Ilirska Bistrica, ki je obnovo podprla s 60 tisoč evri.

V vsem času prenove je bilo opravljenih kar prek 1600 ur prostovoljnega dela. Naše veselje se začenja z zahvalo Bogu ter domačemu župniku, ki je bil srce in motor vseh opravljenih del. Hvaležni smo za njegov pogum in zaupanje, vzpodbude in povezovanje, brez katerih bi težko zmogli. Veselimo se še skorajšnjega blagoslova novih orgel, želeli pa bi si tudi prenovljenih zunanjih sten cerkve. Z opravljenim delom, složnostjo in vnemo smo dokazali, da skupaj zmoremo.