Z družino v Volčji potok in okolico

Z družino v Volčji potok in okolico

Kamnik velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji, hkrati pa njegova okolica s svojo naravno, zgodovinsko in kulturno dediščino privablja izletnike in turiste od blizu in daleč. Družinam bo tovrsten izlet še posebej všeč, saj je prepleten z raznoraznimi dogodivščinami, sprostitvami, razgledi in pogledi v zgodovino.


Arboretum Volčji potok


Arboretum sodi med najpomembnejšo vrtno arhitekturno dediščino v Sloveniji in skrbi za ohranjanje, vzdrževanje in obnavljanje krajinskih, zgodovinskih in prostorskih vrednot. V zgodovinskih listinah je prvič posredno omenjen že leta 1220.


Razprostira se na zemljišču, ki meri 85 hektarov. V njem je med drugim posajenih 4.800 dreves, 1.200 sort vrtnic in kar 2.000.000 tulipanov. Arboretum je vreden ogleda v vseh letnih časih. V njem so redno na ogled sezonske razstave cvetja. Med njimi je najbolj odmevna spomladanska razstava tulipanov, ki poteka v aprilu.


Foto: osebni arhiv

Družini prijazen park


Za ogled parka lahko izbirate med daljšo (4km) ali krajšo (2km) potjo. Za predšolske otroke je vsekakor bolj primerna krajša pot, saj si preostali del Arboretuma lahko ogledate tudi z vlakca, ki redno vozi od jutra do večera.


Foto: osebni arhiv

V parku potekajo tudi razstave (jeseni razstava buč), letna dogajanja, otroške delavnice, počitniška varstva, delavnice za odrasle, rekreacija, strokovne predstavitve, strokovna predavanja in strokovna vodenja. Posebno dinamiko v park vnašajo potoki in jezera, ki nudijo življenjski prostor vodnim rastlinam in živalim.


Foto: Wikimedia

Čeprav je sam vrt prava paša za oči, se bodo otrokom najbolj vtisnili v spomin dinozavri in kiti v naravni velikosti. Sredi parka jih bo tudi čakalo veliko otroško igrišče, kjer se bodo lahko zabavali na trampolinih, toboganih, plezalni steni, v labirintu, na stolpu, na ogromni gusarski ladji, starši pa jih boste med tem lahko brezskrbno opazovali s klopi. Otroci bodo v tem delu parka polno zaposleni vsaj eno uro. (A računajte na dve </div></body></html>