Okusen sadni zmešanček



Pravilni prevod iz angleške besede »smooth« je gladek, in natanko tak ta napitek tudi je. Gladek. Pa vendar mu pri nas velikokrat pravimo kar zmešanček, saj je sestavljen iz različnih vrst sadja, pa tudi zelenjave in raznih dodatkov.


Hranilna sestava napitka je tako bogata, da kozarec te tekoče jedi lahko zadosti obroku. Najraje ga sicer pripravljamo za zajtrk, nič pa ne bo narobe, če ga zaužijemo kot lahko večerjo, predvsem takšnega, ki temelji na zelenjavi. 


Jaz imam sicer raje sadne, sploh v toplejših mesecih, ko mi večkrat ostaja sveže sadje, ki je postalo že bolj mehko in ga prav zato raje zmešam v ta gladek napitek. Sadju dodamo še vodo ali mleko (lahko uporabimo tako mleko pridobljeno od živali kot rastlinsko mleko, odvisno pač od posameznikovega okusa), jogurt, smetano za stepanje ter različna semena, oreščke, začimbe in dišavnice. Od sladil pa dodajamo predvsem naravna sladila kot so med, eritritol, javorjev ali agavin sirup. Z njimi še dodatno obogatimo njegovo sestavo in mu izboljšamo okus. 


Tako v kozarcu smutija združimo vitamine, minerale, antioksidante, beljakovine ter naravne sladkorje. Poleg vseh teh hranilnih snovi v telo dobimo tudi vlaknine, ki nam dajejo občutek sitosti in so zaslužne za kasnejšo lažjo prebavo. Poveča pa se tudi naša energija. Zato je smuti odlična izbira za zdrav in uravnotežen zajtrk. 


Med najbolj priljubljenimi vrstami sadja za pripravo smutija se največkrat znajdejo mango, kivi in banane.  


V spodnjem receptu sem za osnovo sadnega smutija izbrala ravno mango in banano. Za zaključek pa sem dodala še sveže jagode, ki so se tako po kombinaciji okusov kot barvno zelo lepo ujele z barvama ostalih dveh sadežev. 


Toplo vam priporočam, da vsaj čez poletje dan začnete s sadnim smutijem. Telo vam bo hvaležno. 



Smuti z okusom manga, banane in jagod 


Za en večji kozarec (300–400 ml) potrebujemo: 1 dozorel mango, 1 banano, pest jagod, 2 lističa sveže bazilike, par jušnih žlic vode (odvisno od željene gostote), 2 jušni žlici tekoče smetane za stepanje, ¼ čajne žličke kardamoma 


Priprava:  



  1. Mango očistimo in meso narežemo na koščke. Damo v mešalnik ali pa obdelamo s paličnim mešalnikom.

  2. Dodamo 2 jž vode in ¼ čajne žličke kardamoma. Premešamo.

  3. 2/3 mase prelijemo v kozarec.

  4. K preostali 1/3 dodamo olupljeno in na kolobarje narezano banano.

  5. Dodamo še 2 jušni žlici tekoče smetane za stepanje. Vse skupaj še enkrat obdelamo.

  6. Vse prelijemo v kozarec.

  7. Posodo očistimo in vanjo dodamo očiščene in oprane jagode, dva oprana lističa sveže bazilike in žlico ali dve vode. Obdelamo.

  8. Prilijemo v kozarec.

  9. V kolikor so vse tri obdelane mase dovolj goste, se med sabo ne mešajo.

  10. Napolnjen kozarec dekoriramo s svežim sadjem, ki smo ga uporabili, dodamo slamico ter postrežemo.

  11. Po želji lahko dodamo še kocke ledu.


Na zdravje! 



The post Okusen sadni zmešanček appeared first on Iskreni.