Otroški rojstni dan – dan, ko mame odpremo šampanjec


Danes najina najstarejša hči praznuje 10. rojstni dan. Med jutranjim oblačenjem in hitenjem, da bi otrokom pred šolo pripravila rojstnodnevni zajtrk, me je nenadoma prešinilo. Zato nase nisem navlekla kavbojk in prve majice s kupa, ampak sem iz omare vzela oblekico.





Ko sem prišla v kuhinjo, je mož odobravajoče opazil: »O, kako pa to, da si se tako lepo uredila?« (Očiten namig, da bi se lahko večkrat …)





»Danes praznujem,« sem mu odgovorila. »Pred desetimi leti sem postala mama!«





Hvaležnost za otroke …





Otroški rojstni dnevi so krasna priložnost, da se v hvaležnosti ozremo na svoje življenje. Ponavadi se zahvalimo za svoje otroke in vse lepe družinske trenutke. Veseli smo, da so nam bili dani in da jih lahko opazujemo, kako rastejo. Navdušeni smo nad njihovimi dosežki in globinami njihovega srca. Zahvaljujemo se za smeh in toplino, ki jo prinašajo v naše življenje. Koliko razlogov za hvaležnost!





A rojstni dnevi naših otrok niso samo to. Spomnim se hčerkinega prvega rojstnega dne, na katerega je prijateljica poleg darila za malčico prinesla velik šopek rož zame. Na moj vprašujoči pogled je odvrnila: »Pred enim letom si rodila! Čestitam!«





in ponos, ker smo krasne mame!





Ob otroških rojstnih dneh se spomnimo svojih začetkov starševstva. Podali smo se na neverjetno pustolovščino, za katero se nam ni sanjalo, kako naporna in čudovita bo. Spomnimo se vseh solz nemoči, obupa, negotovosti, vseh neprespanih noči in bolezni. Pa tudi vseh solz ganjenosti, neverjetnih podvigov, priložnosti, da ob otrocih rastemo kot starši in ljudje. Vseh spoznanj, uvidov, padcev, ponovljenih napak, objemov, ob katerih smo se dvignili in šli naprej.





Ob otroških rojstnih dneh si lahko čestitamo, da smo starši! Mame najprej zato, ker nam je uspel neverjeten podvig poroda, potem pa zato, ker vsak dan nizamo male zmage. Rojstni dan je priložnost, da se zavemo ravno tega – koliko dobrega nam je uspelo, kako neverjetno pot smo prehodile, kolikokrat smo vztrajale v ekstremnih razmerah, kolikokrat smo uspele preseči same sebe, reči pravo stvar, usmeriti na pravo pot, pripraviti do grižljaja nove jedi, dati občutek ljubljenosti, varnosti in pripadnosti.





Ponavadi se mame osredotočamo na stvari, ki nam spodletijo, ter na vse, v čemer si želimo biti drugačne in boljše. Ampak ne na rojstni dan. Danes je dan za praznično obleko in večerni šampanjec z možem. Dan, ko si lahko upravičeno čestitamo in se s ponosom ozremo na svojo materinsko pot. Pa tudi dan, ko lahko druga drugi damo priznanje in si povemo: »Dobro ti gre, občudujem te!«





Zato, čestitke, draga mamica, krasna si! Pa še na mnoga leta!










Preberi še:










The post Otroški rojstni dan – dan, ko mame odpremo šampanjec appeared first on Iskreni.