Pobožnost v čast sv. Geme Galgani



Sv. Gema (it. Gemma) Galgani je velika priprošnjica in zaščitnica otrok, farmacevtov, pomočnica v skušnjavah nečistosti in duhovnih bojih. Po njeni blaženi smrti se je začel postopek za njeno beatifikacijo in kanonizacijo. Hitro je napredoval, ker je bilo toliko zelo otipljivih dokazov, da je govora o veliki Božji izbranki.


Papež Pij XI. jo je leta 1933 proglasil za blaženo. Bilo je izredno jubilejno leto in 1900-bletnica našega odrešenja. Beatifikacija se je odlično vklopila prav v to, kar se je praznovalo: jubilej Kristusovega trpljenja in smrti na Križu in to trpljenje je Gema Galgani preživljala na najbolj intenziven način. Papež Pij XII. jo je leta 1940 razglasil za svetnico. Njeno telo se časti v svetišču zgrajenem v njeno čast v Lucchi poleg samostana redovnic pasijonistk.



V nadaljevanju objavljamo besedilo pobožnosti, ki nam jo je poslala bralka Martina, ob tej priložnosti se ji tudi zahvaljujemo.




Dragi bratje in sestre v Jezusu Kristusu!

Posebno me raduje in veseli, da veliko število molivcev, ne glede na to ali odkrivajo pot k Bogu in Cerkvi, ali so v življenjskih težavah, bolezni, v drugih težavah in trpljenju, v samem pogovoru z njimi, pričajo, da močni Bog preko devetdnevnice govori njihovim srcem, dobivajo uslišanja in veliko pomoč. Mnogi bratje in sestre, ki so molili devetdnevnico, ne samo, da želijo nadaljevati moliti za sebe, ampak se tudi priključiti MOLITVI devetdnevnice.

SLAVA LJUBEMU BOGU

OB TEJ PRILIKI ŽELIM REČI BOGU HVALA, za vsa uslišanja, ki vam jih je podaril, hvala tudi SVETNIKOM IN VSEM MOLILCEM, KI PRIČUJEJO POMOČ IN PRIPROŠNJE SVETIH, KI SO NAŠLI BOGA IN DOŽIVELI NJEGOVO USMILJENJE.

Zato se moj ljubljeni brat in sestra v Kristusu, sedaj posebno veselim v svojem srcu, KER TI LAHKO PONUDIM ŠE ENO BOGASTVO, ponuditi tudi to TRIDNEVNICO, po DEVETDNEVNICI, SVETI GEMI GALGANI,cvetu Jezusovega trpljenja, tako močni priprošnjici in zaščitnici.

TEBI V VESELJE

TEBI ZA USLIŠANJE IN POMOČ

TEBI ZA VZTRAJNOST IN POGUM

TEBI, KI MOLIŠ Z LJUBEZNIJO

TEBI, PRAV TEBI, KER TI SVETA GEMA GALGANI ŽELI

POMAGATI IZ LJUBEZNI DO JEZUSA IN TEBE

TEBI, KI ZAUPAŠ JEZUSU KRISTUSU IN V NJEM

NAJDEŠ REŠITEV IN VARNOST.

Naj Jezus Kristus s svojim bogastvom izpolni vaše življenje, kakršne koli potrebe so , ter po priprošnji svoje ljubljene Geme Galgani, pomaga izogniti se tudi najmanjšemu zlu, ki bi škodilo vam in vsem njim, ki jih ljubite.



Bog vas blagoslovi!



KAKO MOLITI DEVETDNEVNICO

1. MOLITI (pred sliko ali kipom sv. Gemme, če jo imaš) tri dni zapored.

2. PREBRATI iz trodnevnice življenje sv. Gemme Galgani

3. SPOVEDATI SE IN PREJETI SV. OBHAJILO ( če imate pogoje za to)

4. Določiti en dan in se POSTITI v čast Jezusovem trpljenju.

5. Po možnosti DAROVATI ZA ENO SV. MAŠO Jezusovem trpljenju

6. Če ne moreš darovati potem PRISOSTVOVATI sv. Maši daruj svoj namen

7. PREBERI nekaj po želji iz SVETEGA PISMA

8. POGUMNO PRIČUJ o pridobljeni milosti po priprošnji svetnice.



IZ ŽIVLJENJA SVETE GEMME GALGANI

Gemma se je rodila v Camiglainu, blizu mesta Lucca 12. marca 1873 leta, staršema dobrima kristjanoma Henriku Galgani in Avreliji Landi. Imeli so lekarno. Imela sta osem otrok, pet sinov in tri hčerke. Gemma je bila peta po vrsti,za njo še en brat in dve sestri. Kmalu po njenem rojstvu so se preselili v mesto Lucchu. Zdelo se je, da je dobra gospa Avrelija, zelo pobožna mati, občutila svojo skorajšnjo smrt in zato je s hrepenenjem, pogosto v naročje jemala svojo drago deklico, razlagala ji je verske resnice, vrednosti duše, odvratnosti greha in nečimrnost posvetnih stvari. Večkrat ji je pokazala križ in govorila solznih oči: “Glej , Gemma, ta dragi Jezus je za nas umrl na križu.” Globoko ganjena deklica, ki je to gledala je jokala. Ta pobožen občutek ljubezni do Jezusa, ki trpi je bil poseben pomen njenega življenja: življenja ljubezni in žrtve.

Jezus jo dejansko izbere in pripelje do popolnosti, po izrednih poteh, jo napravi za delilko svojih bolečin in jo privlači k sebi z vezmi neizrecne ljubezni.

V devetem letu 17. 6. 1897 leta, na praznik Presvetega Jezusovega Srca, Gemma prejme svoje prvo obhajilo z angelskim žarom…

Ni šla v redovništvo, čeprav si je to goreče želela. Božja previdnost je čudežno vodila njeno življenje s težkimi preizkušnjami, ki so prizadele njo in njeno, na beraško palico, padlo družino, po materini smrti.

Njo sprejme v svojo hišo družina Giannini, v kateri je veliko otrok. To se je zgodilo po nasvetu očeta pasionista (red, ki posebno časti Jezusovo trpljenje in bolečine Žalostne Gospe). Oni so bili veliki prijatelji te družine in ko je njihov p. Germano postal Gemmin duhovni vodja, jo je izročil v zaščito gospe Cecilije, neporočene sestre očeta te družine. Tu je Gemma imela varnost, čeprav je živela v svetu.

Gospod je Gemmo obdaril s skoraj vsemi mističnimi darovi: glavnim – s svojo mistično prisotnostjo in vzporednimi znamenji in bolečinami svojega trpljenja tudi z velikim trpljenjem za grešnike. Trpeti za Jezusa, z Jezusom, ljubiti samo Jezusa, to je bil njen vrhovni ideal. » Naj gre«, je govorila » naj gre kdor hoče na Goro Tabor, jaz bom ostala z Jezusom na Kalvariji.«In tu na Kalvariji, je vzbrstela kot mistični cvet.

Trpela je že od ranega otroštva: bolezen in smrt matere; boleča operacijo na nogi; izgubo celotnega premoženja družine Galgani, zaradi tega se je znašla v skrajni bedi in zapadla v drugo, zelo mučno bolezen, od katere je čudežno ozdravela. Glede na to, da je imela tako herojsko predanost, se ji prikaže Jezus in ji reče: “Hčerka, tej milosti ( ozdravljenje), ki sem ti jo zjutraj podaril,bodo sledile še druge,mnogo večje. Vedno bom s teboj in zamenjal ti bom očeta in mati, in tvoja mati bo ona« – in pokaže ji Žalostno Gospo. Vsak petek je okrutno trpela bolečine Jezusovega trpljenja in po dveh letih, ko je izpovedala zaprisego devištva, je obdarjena z znamenji Svetih Ran. Tako je postala delilka Jezusovih bolečin, v kratkem času je dosegla mistične vrhunce. Uživala je zaupanje svojega angela varuha, ki se je smatral za zelo počaščenega, da ji pomaga, posebno v skušnjavah, v boju proti hudiču in nosil je njena pisma k očetu Germanu. Demon jo je preganjal in skušal napeljati k neposlušnosti, uporabljal najrazličnejše oblike, celo tudi Jezusa Križanega. Bogato obdarjena z milostmi, je mogla vedno pravočasno opaziti premike naj si bo zlobnega ali dobrega duha. Izgorena bolj z ognjem Božanske Ljubezni kakor z boleznijo, se je preselila k svojemu ljubljenemu Jezusu 11. aprila 1903, na Veliko soboto.

Opomba: Gemma je končala osnovno šolo, štiri nižje razrede pri nekih sestrah in štiri višje v Zavodu Helene Guerra, ki je nedavno proglašena za svetnico. Celo življenje je bil njen spovednik monsinjor Volpi, ki je kasneje postal škof. Vodi se proces, da ga razglasijo za blaženega. Ker monsinjor Volpi ni imel časa, da se posebno ukvarja z Gemminimi problemi, prosi očete pasioniste, da ji dajo duhovnega vodjo. Oni odredijo za to službo učenega in pobožnega očeta Germana, ki je izvrševal službo profesorja filozofije in vodil proces za beatifikacijo Gabriela od Žalostne Gospe (umrl je v starosti 24 let 1862. leta; večkrat se je prikazoval Gemmi; za svetnika je bil proglašen 1920). Ta oče je umrl šest let po Gemmi, izdal je tri izdaje njenega življenjepisa. Sedaj se vodi proces za njegovo beatifikacijo.

Gemma je bila zelo inteligentno dekle, naravno obdarjena z lepimi navadami, toda to je skrivala kjer koli je le mogla. Po nalogu spovednika in duhovnega vodje je morala o sebi pisati mnogo stvari. To so bile zanjo peklenske muke, ker je bila zelo skromna in je skrivala svoje duhovne skrivnosti…

Ker je morala pogosto polagati račun o stanju svoje duše, je pisala veliko število pisem spovedniku, ter duhovnemu vodji. Ta pisma s še nekaj drugimi, ki so namenjena različnim osebam so izdana v knjigi s petstotimi stranmi in to že v drugi izdaji – Pisma sv. Gemme Galgani. Pisala je tudi dnevnik. Ta na veliko žalost, zajema samo štirideset strani. Potem avtobiografijo, v kateri je morala po navodilih duhovnega vodje opisovati vse svoje grehe, toda njen Angel jo je poučil, da je pisala tudi druge stvari… Ta knjižica – Avtobiografija- je slavna zaradi tega, ker jo je ukradel satan in jo imel pri sebi nekaj dni. Vrnjena je šele na priprošnje patra Germana z groba Gabrijela od Žalostne Gospe. Vsa je ožgana in na nekaterih straneh so grozni in srhljivi madeži in odtisi.

Besedilo je k sreči, vseeno čitljivo. In tako je izdana druga knjiga, ki vsebuje Gemmin dnevnik, avtobiografijo in ekstaze ( te so delno zapisane od oseb, ki so imele srečo prisostvovati njenim ekstazam).

Po njeni blaženi smrti se je začel postopek za njeno razglasitev blažene in svetnice. Hitro je napredoval, ker je bilo toliko otipljivih dokazov, da je govora o veliki Božji izbranki. Pij XI. jo je leta 1933 razglasil za blaženo. To je bilo izredno jubilejno leto, 1900. obletnica našega odrešenja. Beatifikacija se je poklopila prav v to kar se je praznovalo: jubilej Kristusovega trpljenja in smrti na Križu in to trpljenje je Gemma Galgani doživljala na najbolj intenziven način. Papež Pij XII. Jo je leta 1940 razglasil za svetnico.

Telo je v čast v svetišču zgrajenem na njeno čast v Lucchi poleg samostana redovnic pasionistkinj.

MALO BESED, MNOGO MODROSTI:

NE DAJE KDOR IMA ZAKLADE, AMPAK TISTI, KI IMA SRCE.



KAJ JE VERNIKE NAGOVORILO NA ČEŠČENJE SVETEGA JEZUSOVEGA OBLIČJA?

Dve relikviji Kristusovega trpljenja so na poseben način nagovorile vernike na češčenje svetega Jezusovega obličja. Po prastari tradiciji iz prvih časov, je ena od žena, ki so sledile Jezusu na Križevem Potu, po imenu Veronika ponudila Jezusu prt, da je obrisal svoje Krvavo Obličje, na njem je ostalo vtisnjeno Jezusovo Obličje. Ta relikvija je prinesena v Rim in se je hranila v baziliki svetega Petra v Vatikanu kjer se nahaja še danes in je dostopna mnogim romarjem , ki stoletja obiskujejo Rim.

Torinsko platno je druga relikvija Jezusovega trpljenja, ki je bila velika vzpodbuda širjenju pobožnosti Jezusovega obličja. Namreč pobožna tradicija drži, da je prva krščanska skupnost ohranila to platno v katerega sta Jožef iz Arimateje in Nikodem zavila Jezusovo telo po njegovi smrti in ga položila v Grob. To platno se danes hrani v Torinu v Italiji v katedrali, zato se tudi imenuje Torinsko platno, na katerem je pred Jezusovim vstajenjem vtisnjen njegov lik.

Mnogo slik je narejenih prav na temelju tega lika. Še ena relikvija iz prvih krščanskih časov je bila velika vzpodbuda za pobožnost Presvetega Jezusovega obličja. Nikodem, ki ga večkrat omenja evangelij, po poklicu mizar, po Jezusovem vstajenju se je odločil , da naredi križ in to zapusti kot pričevanje na dogodek na katerem je bil sam priča.

V svojem duhu je nosil Jezusa kot trpečega, ker ga je on mazilil in položil v grob. Medtem, ko je izdeloval križ, ga je zgrabil velik obup, da ne bo mogel verodostojno izklesati Jezusovega Obličja, zato je začel goreče moliti za to. Nenadoma ga je zajel sen in , ko se je prebudil je videl z velikim začudenjem in občudovanjem, da je obličje izdelal neki angel.



Sv. Gualfred, ki je dolga leta živel v Sveti deželi, je kasneje postal škof v Piemontu v Italiji. Njemu je sam Bog razodel o čudežnem križu, tako, da ga je svetnik odnesel s seboj, ko je odhajal iz Svete dežele. Po spletu zgodovinskih okoliščin je križ prispel v Italijo v mesto Lucca v Toskani, kjer se še danes časti kot ČUDEŽNO V KATEDRALI. Zato se mesto Lucca imenuje MESTO SVETEGA JEZUSOVEGA OBLIČJA, kjer tisoče in tisoče romarjev prihaja in časti Jezusovo Obličje. Skoraj nihče ne obišče sv. Gemme Galgani, ne, da bi se priklonil pred križem trpečega Kristusa in izrazil svojo ljubezen in hvaležnost.




PRVI DAN

UVODNA MOLITEV

O, NAJBOLJ VZVIŠENI Gospod, ponižno se priklanjamo Tvojemu neskončnemu veličastvu in ljubimo Te. Tvojemu usmiljenju posvečamo vdane molitve, ki Ti jih sedaj prinašamo. Sprejmi jih kot dejanje čaščenja Tvoje služabnice, svete Gemme Galgani, katere priprošnje Te sedaj prosimo. O usmiljena devica sv. Gemma, v času svojega kratkega življenja na zemlji, si nam dala najlepši vzor angelske nedolžnosti in serafinske ljubezni, ter s tem bila vredna nositi rane Trpljenja našega Gospoda, na svojem telesu. Usmili se nas katerim je tako potrebno Božje usmiljenje in po svojih zaslugah in priprošnjah nam izprosi to posebno milost za katero te goreče prosimo.( navedi potrebo)



Oče naš…Zdrava Marija…Slava Očetu…

Prosi za nas sveta Gemma, da postanemo vredni obljub Kristusovih.

Molimo: O Bog, ki si svojo služabnico Gemmo napravil podobno svojemu Križanemu Sinu, podeli nam po njeni priprošnji milost za katero Te ponižno prosimo in nam daj, da bomo po Trpljenju,Smrti in Vstajenju Tvojega Sina, zedinjeni s Teboj v večnosti. To Te prosimo po Jezusu Kristusu našem Gospodu. Amen.

Sedaj se moli rožni venec in litanije presvetemu Jezusovemu Obličju

ROŽNI VENEC PRESVETEMU JEZUSOVEMU OBLIČJU

Na križu se moli: VERA

Na velika zrnca se moli:

VEČNI OČE DARUJEM TI PRESVETO OBLIČJE TVOJEGA PRELJUBEGA SINA KOT ODKUPNINO ZA MOJE GREHE, GREHE VSEGA SVETA IN ISKANO MILOST

Na mala zrnca se moli:

Iščite moje obličje, Tvoje obličje Gospod iščem (Ps 26)

Blagoslovljeno presveto obličje Jezusovo, obsijano s slavo vstajenja!

Na koncu rožnega venca trikrat:

Pozdravljam Te in ljubim Presveta Devica Marija, Mati Božja, Bela Lilija Presvete Trojice, Sijoča Vrtnica, nebeške milosti. Prosim Te, podari Večnemu Očetu boleče Obličje svojega Sina, da podeli Cerkvi svete duhovnike po Jezusovem Srcu! Amen.

SLAVA OČETU IN SINU…..



LITANIJE SVETE GEMME GALGANI

Gospod usmili se

Kristus usmili se

Gospod usmili se

Kristus sliši nas

Kristus usliši nas

Bog, Oče nebeški, usmili se nas

Bog, Sin Odrešenik sveta, usmili se nas

Bog, Sveti Duh, usmili se nas,

Sveta Trojica, en sam Bog, usmili se nas

Sveta Marija, prosi za nas

Sveta Gemma Galgani, duša angelska , prosi za nas

Sveta Gemma Galgani, dragulj Kristusa Kralja….

Sveta Gemma Galgani, ki slediš revščini za Jezusa..

Sveta Gemma Galgani,nežnega in občutljivega srca

Sveta Gemma Galgani , poučena od samega Jezusa

Sveta Gemma Galgani, tolikokrat objeta od Jezusa

Sveta Gemma Galgani,poslušna svojemu duhovnemu očetu

Sveta Gemma Galgani, ki ne občutiš bremena poslušnosti

Sveta Gemma Galgani, poslušna do konca

Sveta Gemma Galgani, razsvetljena z Božjo lučjo

Sveta Gemma Galgani, pronicljiva v presoji

Sveta Gemma Galgani, od Boga obdarjena z mnogimi darovi

Sveta Gemma Galgani, katere dušo je Bog pokazal v sijaju neskončne svetlobe

Sveta Gemma Galgani, mučena od demonov s strahotnimi napadi

Sveta Gemma Galgani, tolikokrat udarjena od satana

Sveta Gemma Galgani, katere zaupanje v Boga razorožuje satana

Sveta Gemma Galgani, pred katere noge padajo vsake satanove zvijače

Sveta Gemma Galgani, katere zvezek rokopisa na molitev prisege je vrag moral vrniti

Sveta Gemma Galgani, zmagovalka v vražjih zapostavljanjih

Sveta Gemma Galgani, junakinja v duhovnih bojih

Sveta Gemma Galgani, junakinja svete čistosti

Sveta Gemma Galgani, vedno željna Jezusovega objema

Sveta Gemma Galgani, katera do herojstva sprejemaš pokoro

Sveta Gemma Galgani, katere roke se nihče ni dotikal

Sveta Gemma Galgani, angel molčečnosti

Sveta Gemma Galgani, prodorne presoje in previdnega duha

Sveta Gemma Galgani, okrašena krepost svete čistosti

Sveta Gemma Galgani, čisti angelski cvet

Sveta Gemma Galgani, željna trpljenja brez tolažbe

Sveta Gewmma Galgani, cvet Jezusovega trpljenja

Sveta Gemma Galgani, ki ponižno skrivaš notranje trpljenje

Sveta Gemma Galgani, stalno v družbi svojega angela



Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe sveta, odpusti nam o Gospod

Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe sveta, usliši nas o Gospod

Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe sveta, usmili se nas, o Gospod

Prosi za nas Sveta Gemma Galgani,

da postanemo vredni obljub Kristusovih.

MOLIMO: O Bog, ki si svojo služabnico Gemmo oblikoval tako, da je bila podobna Tvojemu Križanemu Sinu, podeli nam po njeni priprošnji milost, ki jo sedaj ponižno prosimo, da bomo po Trpljenju, Smrti, in Vstajenju Tvojega Sina zedinjeni s Teboj v večnosti. To Te prosimo po Jezusu Kristusu Gospodu našemu. Amen.



POSVETILNA MOLITEV PRESVETEMU JEZUSOVEMU OBLIČJU

O presveto Obličje mojega sladkega Jezusa, živi večni izraz ljubezni in božanskega mučeništva, katerega si trpel za odrešenje ljudi priklanjam se ti in te ljubim. Danes in za vedno posvečam Tebi vse moje bitje . Darujem ti po brezmadežnih rokah Blažene Kraljice vse molitve, misli, dela in trpljenja današnjega dne in celotnega mojega življenja, kot zadostitev za grehe ubogih grešnikov. Napravi, da bom postal resnični apostol. Naj me tvoj blagi pogled spremlja vedno v življenju in smrti.

Presladki moj Gospod Jezus, Ti poznaš našo sedanjost in našo prihodnost, mi je ne poznamo, ponižno klečeč pred teboj se Tebi posvečam in priporočam. Naj bo v naša srca vedno vrezano Tvoje blagoslovljeno Obličje , vtisnjeno v naše misli z enako močjo kakor je vtisnjeno na Sveto Platno. In kakor ga nobena sila ni mogla izbrisati s Svetega Platna tako naj nobeno nasprotovanje življenja, noben sovražnik ne more izbrisati tvojega Presvetega Obličja iz našega srca.

Daj, da vedno nosimo Tvoje sveto Obličje v naših srcih in naših mislih, da bi ga mogli skozi vso večnost slaviti in blagoslavljati, v večnosti zahvaljujoč Ti skupaj z izbranimi, ki so te vedno ljubili, bili pripravljeni vse sprejeti v tvojo slavo in te sedaj končno uživajo v večnosti. O Jezus, dovoli tudi nam , da te na veke slavimo s Tvojimi svetimi. Amen.



MOLITEV KATERO JE MOLILA SV. GEMMA GALGANI DA BI DOBILA DOLOČENO MILOST

O PREMILI Jezus, tu sme pred Tvojimi Svetimi Nogami, da bi Ti izkazala hvaležnost za neskončne milosti s katerimi si me obdaril in s katerimi me boš še obdaril. Kolikokrat sem Te klicala, O Jezus, si mi prišel pomagat, kolikorkrat sem v Tebi iskala tolažbo, Ti si me vedno tolažil. Kaj naj Ti rečem dragi Jezus? Hvala Ti. Kljub temu Te prosim za še eno milost, če je po Tvoji volji ( povej potrebo) . Če ne bi bil vsemogočni Bog, Te ne bi prosila za to milost. O, Jezus, usmili se me . Naj se Tvoja sveta volja izpolni v vsem.

Sveta G