Rudi Tavčar: “Stari starši vam ne moremo biti 100% na razpolago, smo pa vedno veseli vaših obiskov” (video)

Rudi Tavčar: “Stari starši vam ne moremo biti 100% na razpolago, smo pa vedno veseli vaših obiskov” (video)

Mladi se zelo hitro lahko obregnemo ob svoje starše (še bolj pa ob taste in tašče) in nergamo, ko naše otroke (svoje vnuke) preveč razvajajo, prepogosto hodijo na obiske ali "nikoli nimajo časa", kar naprej delijo starševske nasvete, otrokom prehitro prižgejo TV, jim vsakič kupijo neko igračo v trgovini ...  In pogosto se zdi, da smo "žrtve me, mlade družine, ki se sprašujemo, češ, kako to, da "ta stari" še vedno ne razumejo?! Zelo redko pa se vprašamo, kaj ob tem doživljajo naši starši. Kako se oni počutijo, kaj zares hočejo in kaj si v resnici mislijo? Jih sploh poznamo?


"Stari starši imamo tudi neko svoje življenje: službo, hobije, socialno življenje, in ne moremo biti vedno 100% na razpolago svojim otrokom in vnukom. In fajn je, da se odrasli otroci tega tudi zavedajo", pove psiholog in imago terapevt Rudi Tavčar. "Včasih se je treba pogovoriti in tudi narediti nek urnik ter vzpostaviti pravila," še pove.


Zato se v oddaji v veliki meri usmeri v razumevanje starejše generacije oziroma v razkrivanje njihovih potreb, hrepenenj in srčnih želja:



  • Kdaj smo 'ta mladi' krivični do svojih staršev?

  • Kaj bi želeli, da bi mladi razumeli?

  • Kakšne so najgloblje želje starih staršev?

  • Kaj lahko stari starši največ dajo svojim vnukom?


Psiholog Tavčar nas v videu spominja, da so naši starši bili vzgojeni v drugem času, kjer so veljale druge norme, druga pravila, kjer je bilo drugo zavedanje o pomembnosti odnosov, kjer so veljala drugačna načela vzgoje kot pa veljajo danes ... Spodbuja nas, da bi razumeli, da so tudi starejši šli skozi določene stiske in da se zavedajo, da niso vsemogočni, da nimamo vsega znanja in vedenja ter da včasih tudi reagirajo iz svojih stisk in bolečin. "Ne sodite nas, v smislu, da smo 'ta stari' "žleht", ampak da, kar koli smo naredili 10, 20 ali 30 let nazaj, smo naredili misleč in upajoč, da je dobro ali pa smo to naredili iz nekih lastnih stisk ... Če bi znali takrat boljše ali drugače, bi to naredili, pa nismo znali ali pa nismo zmogli. Ker če vlečemo to sodbo naprej, potem vidimo svojega starajočega starša kot sovražnika, ampak mi nismo sovražniki. Smo samo včasih malo štorasti ali pa ranjeni starci."


V oddaji tudi izvemo, kako vstopiti v vlogo tasta ali tašče ter kaj je tisto, kar lahko dedek in babica data za večjo samozavest vnukov. 


Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!




Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.



The post Rudi Tavčar: “Stari starši vam ne moremo biti 100% na razpolago, smo pa vedno veseli vaših obiskov” (video) appeared first on Iskreni.