Škof Saje za hrvaški Vatican News: Pomembno je, da slovenski in hrvaški narod dobro sodelujeta

Škof Saje za hrvaški Vatican News: Pomembno je, da slovenski in hrvaški narod dobro sodelujeta


Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof dr. Andrej Saje je v intervjuju za Vatican News poudaril, da Slovence in Hrvate sicer deli dolga meja, "ki nas ne sme ločevati, še več, razumeti moramo, da smo zelo povezani po kulturi, zgodovini in vrednotah. Lahko se učimo in podpiramo drug drugega."



Škof Saje je pojasnil svoje poglede na dosedanji sinodalni proces v Sloveniji. Glede sposobnosti medsebojnega poslušanja je poudaril, da ni dobro preveč obsojajoče gledati na lastno zgodovino, saj da je bilo že do sedaj veliko priložnosti za doživljanje občestva v Cerkvi: "Morda pa je bilo to res bolj vidno na lokalni ravni, malo manj pa v hierarhiji Cerkve. Vsekakor pa nas sinodalni proces, če ga pravilno razumemo in doživljamo, ne more pripeljati do izolacije od sveta. Ravno poslušanje drug drugega in krepitev skupnega življenja nas utrjujeta v lastni identiteti in nam tako omogočata, da z večjim zavedanjem o tem, kdo smo, pristopamo k drugim. V svetu ne moremo biti resnični, dokler ne vemo, kdo smo in dokler ne čutimo, da drug drugega podpiramo v svoji veri in prepričanjih."



Glede povezovanja med obema narodoma škof Saje meni, da že sedaj dobro sodelujeta na veliko področjih: "Loči nas sicer dolga meja, ki nas ne bi smela ločiti, še več, razumeti moramo, da nas zelo povezujejo kultura, zgodovina in vrednote. Lahko se učimo in podpiramo drug drugega. Mislim, da bi morali vsi izkoristiti priložnosti mreženja, ko dobijo priložnost. Oktobra letos bodo na srečanju na primer katoliški novinarji iz obeh držav lahko delili svoje izkušnje. Edino prav je, da izkoristimo vsako priložnost za sodelovanje, saj vedno bolj potrebujemo drug drugega." Med Slovenijo in Hrvaško obstajajo tudi dolgoletne vezi na ravni Katoliške cerkve. Najprej je bilo in je še vedno v obeh državah zagotovljeno, da lahko hrvaški verniki v Sloveniji in slovenski verniki na Hrvaškem redno ali občasno sodelujejo pri sveti maši v svojem jeziku.



Novinarka Antea Marinović je predsednika Slovenske škofovske konference povprašala tudi glede vloge žena v Cerkvi, posebej spričo imenovanje s. dr. Marije Šimenc na mesto generalne tajnice SŠK. Škof Saje je pojasnil, da je naš čas po njegovem čas ponovnega odkrivanja vloge žensk in moških v družbi: "Danes se vsi zavedamo, da je treba prepoznavati talente in karizme vsakega človeka, zato je primerno imenovati moške in ženske, ki so za določeno delo usposobljeni in imajo potrebno karizmo, znanje in izkušnje za opravljanje svojega dela." Dodal je, da je vprašanje spoštovanja žensk v Cerkvi enako živo kot v vseh drugih okoljih: "Jezus je v evangeliju pokazal, da so žene enakopravne članice vsake skupnosti. To ni spontan in hiter dosežek, tudi na tem področju moramo ustvariti kulturo sodelovanja. Eden od pomembnih korakov pri priznavanju dostojanstva in pravic žensk je izobraževanje in usposabljanje za to."



Celoten intervju s škofom Andrejem Sajetom lahko preberete na spletni strani hrvaškega uredništva Vatican News.