Ste zmedeni zaradi toliko vrst vitamina C?


Vitamin C je nujno potreben za naše zdravje. To je vodotopen vitamin, ki se ne more shraniti  v telesu na zalogo, in ker ga sami ne moremo tvoriti, je potreben reden vnos z zaužito prehrano. Ob omembi vitamina C pogosto pomislimo na limone in citruse. Pa vendar je vitamin C prisoten tudi v številnih drugih virih: šipek, paprika, črni ribez, peteršilj, špinača, ohrovt, kivi, brokoli, jagode.





V primeru kroničnih bolezni in v obdobju manjše odpornosti ali ko zbolimo, ga naše telo potrebuje še v večjih količinah kot sicer in takrat je na mestu razmislek, kako ga bomo dodali k svoji običajni prehrani. 





Dodati vitamin C zveni precej preprosto, dokler se ne znajdemo pred kopico različnih preparatov in ne vemo, kaj izbrati. Zato smo pripravili kratek opis različnih vrst vitamina C, da bi vam pomagali najti pravo izbiro za vas.  




Različne oblike vitamina C




  • Askorbinska kislina




Vitamin C, kot ga najdemo naravno prisotnega v naravi, je v obliki askorbinske kisline. To je tudi pravo ime za vitamin C. Naravni vitamin C najdemo v številnem sadju, zelenjavi in zeliščih. V prehranskih dopolnilih najdemo večinoma sintetično askorbinsko kislino, ki pa ima podobno biološko dostopnost kot naravna askorbinska kislina. 





Telo lahko askorbinsko kislino dobro izkoristi. Dodatke najdete v obliki prahu ali tablet. Oboje je enako učinkovito, le da lahko pri prahu lažje prilagajate odmerke. Res pa je, da je za nekatere askorbinska kislina prekisla oblika za želodec in ne prenašajo visokih odmerkov, kar se kaže kot slabost ali driska.





  • Vitamin C z bioflavonoidi




Bioflavonoidi so rastlinske spojine, ki jih je posebej veliko v rastlinah, bogatih z vitaminom C. Rastline jih tvorijo kot odziv na okužbo z mikrobi. 





Tudi v prehranskih dopolnilih pogosto kombinirajo vitamin C z bioflavonoidi, saj imata skupaj boljši učinek. Bioflavonoidi povečajo vsrkanje vitamina C, poleg tega pa imajo tudi sami koristi za zdravje (delujejo kot antioksidanti, protivnetno …)





  • Asborbat




Vitamin C v obliki mineralnega askorbata imenujejo tudi pufrski vitamin C , ker ni tako kisel in ne predstavlja kislinske obremenitve prebavil. Je nežnejša oblika, ki jo črevesje lažje tolerira. Dobimo ga v obliki natrijevega, kalcijevega, kalijevega ali magnezijevega askorbata. Tako asborbat kot mineralni del se dobro absorbirata, zato je v primeru višjih odmerkov potrebno vedeti, da se takrat vsrka tudi primerno večja količina minerala.





  • Vitamin C s podaljšanim sproščanjem




Vitamin C je bolj učinkovit, če jemljemo več manjših odmerkov na dan kot večjo količino naenkrat. Pri obliki s podaljšanim sproščanjem se vitamin C počasi sprošča iz zaužite tablete, tako odpade problem z večkratnim jemanjem.





  • Liposomski vitamin C




V tej obliki je vitamin obdan z maščobnim mehurčkom, ki je podoben našim celičnim membranam, zato se zlahka vsrka v telo. Za razliko od ostalih oblik vitamina C, ki najprej portujejo skozi jetra, gre liposomski vitamin C direktno do celic po telesu. 


The post Ste zmedeni zaradi toliko vrst vitamina C? appeared first on Iskreni.