Stolni kapitelj Novo mesto ima novega prošta


Novo mesto ima že stoletja svoj kapitelj, ki je bil do ustanovitve novomeške škofije leta 2006 kolegiatni kapitelj in nato povišan v stolnega. Po statutu ima šest kanonikov, med katerimi je tudi njihov predstojnik – prošt. 


Po slabem letu od ustanovitve nove škofije v Novem mestu, je bil 19. marca 2007 dosedanji Kolegiatni kapitelj (ki je bil ustanovljen 27. aprila 1493) razglašen in povišan v Stolni kapitelj. Hkrati so bili imenovani in ustoličeni štirje novi kanoniki s predstojnikom – proštom kapitlja na čelu. Kajti po novem statutu ima Stolni kapitelj v Novem mestu šest kanonikov, od katerih je eden prošt. Kapitelj pa ima lahko tudi častne kanonike. Teh naj ne bi bilo več kot rednih.


Naloge Stolnega kapitlja so: skrb za slovesnejše bogoslužje v stolni cerkvi in skupno korno molitveno bogoslužje (korna molitev je vsako soboto ob 8.40, nato sv. maša, ki jo vodi eden izmed kanonikov), pastoralna pomoč v stolnici in pomoč pri nekaterih odgovornih službah v škofijski kuriji.


Več tukaj:


Prošti so bili spodbuda za ustanovitev škofije v Novem mestu



Pred kratkim pa je bil imenovan novi prošt stolnega kapitlja v Novem mestu in sicer dr. Janez Gril.


Slovesna umestitev novega prošta Stolnega kapitlja v Novem mestu bo v soboto, 9. marca 2024, med slovesno mašo ob 10. uri, v novomeški stolnici. Somaševanje bo vodil škof ordinarij msgr. dr. Andrej Saje, prepeval bo Stolni zbor. Pri slovesnosti bodo navzoči tudi kanoniki iz Ljubljane in Maribora.


Za novega prošta Stolnega kapitlja v Novem mestu je na predlog stolnih kanonikov, dne 19. januarja 2024, potrdil prelata dr. Janeza Grila, novomeški škof dr. Saje, ki bo novega prošta tudi umestil v novo službo.


Na slovesnost umestitve so povabljeni duhovniki in drugi verniki celotne škofije. Po slovesnosti bo za vse pogostitev na škofijskem dvorišču.


C. R. 


The post Stolni kapitelj Novo mesto ima novega prošta appeared first on Blagovest.