(VIDEO) Na Hrvaškem umrl frančiškan, eksorcist in duhovni vodja molitvenega gibanja za domovino pater Smiljan Kožul



V Varaždinu v tamkajšnjem frančiškanskem samostanu je danes v 82. letu starosti umrl dolgoletni duhovni vodja molitvenega gibanja za domovino (“Rožni venec za spreobrnjenje in mir”) pater Smiljan Kožul, doktor cerkvenega prava in vodja mnogih duhovnih obnov. 


Pater Smiljan, doma iz Širokega Brijega (Turčinovići) v Hercegovini, je bil član hrvaške frančiškanske province sv. Cirila in Metoda, kamor je vstopil pred 65 leti. Duhovnik je bil 55 let. Rodil se je 28. februarja 1942 s krstnim imenom Dragan. Kot je pripovedoval, je sprva nameraval vstopiti v hercegovsko frančiškansko provinco, vendar ji je komunistični režim omejil dotok novih članov. Tako se je odločil za vstop v osrednjo hrvaško provinco s sedežem v Zagrebu, kjer je vstopil v malo semenišče, nato pa v noviciat v Cerniku, kjer je dobil redovno ime Smiljan. Leta 1960 je položil prve zaobljube, leta 1966 pa slovesne večne zaobljube. Teologijo je študiral v Zagrebu in Salermu v Italiji. V duhovnika je bil posvečen leta 1968 v Zagrebu.


Leto kasneje je v Rimu končal magister iz teologije in postal predavatelj na frančiškanskem filozofskem inštitutu na Trsatu in Visoki bogoslovni šoli na Reki. Leta 1972 je nadaljeval s študijem cerkvenega prava v Rimu in doktoriral leta 1977 na univerzi Antonianum, kjer je nato tudi predaval. Postal je tudi postulator za beatifikacijo Alojzija Stepinca ter branitelj zakonske vezi na kongregaciji za zakramente.




Leta 1988 se je vrnil v domovino v samostan na Kaptolu v Zagrebu, kjer je postal postulator za beatifikacijo p. Vendelina Vošnjaka ter sodnik na prizivnem sodišču za zakonske zveze metropolitanskega sodišča v Zagrebu. Med leti 1999 in 2007 je bil branitelj zakonske zveze po vzpostavitvi medškofijskega sodišča prve in druge stopnje v Zagrebu.


V samostanu sv. Križa v zagrebškem Sigetu je bival od leta 1993 in tistega leta začel z molitvenim gibanjem rožnega venca za spreobrnjenje in mir, kasneje tudi z radiom Marija. Posvetil se je delovanju karizmatične prenove, prepoznaven je bil po svojih seminarjih in duhovnih obnovah. Enkrat mesečno je imel v zagrebški cerkvi sv. Križa na Sigetu mašo za ozdravljenje, udeleževali so se jo tudi številni Slovenci. V Sloveniji je tudi večkrat gostoval, zlasti v Kopru v tamkajšnjem frančiškanskem samostanu. Veliko je govoril o moči rožnega venca, številni so si zapomnili njegove legendarne vzklike “Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio” (domovina Hrvaška, Bog naj te blagoslovi) ter “živio Isus” (živel Jezus).


Zaradi hude bolezni je bil spomladi letos v bolnišnici, preselil se je v samostan v Varaždinu, kjer je dočakal srečanje z Gospodom.


Pater Smiljan je bil, tako kot včeraj umrli slovenski duhovnik Karel Drofenik (TUKAJ),  tudi velik prijatelj Medžugorja vse od začetka prikazovanj Marije v tem hercegovskem kraju. Poskrbel je tudi za prevod knjige patra Janka Bubala, kjer je bil objavljen magnetogram avtorjevih pogovorov z vidkinjo Vicko. Pripovedoval je tudi, kako je bil papežu sv. Janezu Pavlu II. poslan rožni venec, ki ga je posebej blagoslovila Gospa.



G. B. 



The post (VIDEO) Na Hrvaškem umrl frančiškan, eksorcist in duhovni vodja molitvenega gibanja za domovino pater Smiljan Kožul appeared first on Blagovest.