Zakaj je poljubljanje v zakonu tako pomembno?


Ste se kdaj vprašali, zakaj je poljubljanje nekaj tako posebnega in čemu ljudje prvemu poljubu pripisujejo tolikšen pomen? Dotik ustnic dveh oseb, ki sta si všeč in se ljubita, je zagotovo nekaj zelo osebnega in intimnega. Po poročanju oxfordske raziskovalne revije Eureka Alert pa ženske temu dajejo veliko večji poudarek kot moški, saj bi naj preko poljubljanja doživljale, kako so ljubljene in spoštovane. Vsekakor pa velja za oba spola, da poljubljanje pozitivno vpliva na človekovo fizično, čustveno in duhovno raven.


Fizične koristi poljubljanja


Za strastno poljubljanje človek aktivira kar 29 obraznih mišic, kar posledično zmanjšuje gube na obrazu.


Večina poročenih parov se poljubi zjutraj pred vrati, a to je pri mnogih že bolj kot ne navada – enako, kot če bi ob odhodu vzeli mobilni telefon in skodelico kave. Vendar pa ima poljub za telo veliko več koristi, kot si morda mislimo. V reviji Times Union so zapisali, da ima poljubljanje naslednje prednosti:



  • Ljudje, ki se poljubljajo vsak dan, živijo do pet let dlje od tistih, ki se ne.

  • Prekrvavitev, ki jo povzroči poljub, lahko pomaga pri zdravljenju raznih madežev na obrazu in dermatitisu.

  • Naval kemikalij zaradi fizičnega stika povzroči, da utrip naraste na več kot 100 utripov na minuto, kar je lahko tako dobro kot vadba.

  • Za strastno poljubljanje človek aktivira kar 29 obraznih mišic, kar posledično zmanjšuje gube na obrazu.

  • Ustnice so veliko bolj občutljive kot pa konice prstov in ko nekoga poljubimo, stimuliramo vse pomembne živce v telesu.

  • Čeprav med poljubljanjem tega ne razmišljamo – izmenjava sline je veliko bolj zdrava, kot si lahko predstavljamo. Pomaga pri gradnji močnega imunskega sistema za boj proti boleznim in ohranja zdravje.


Čustvene koristi poljubljanja


Poljubljanje je odlična izkušnja povezovanja. Ko se par zbliža preko dotika ustnic, se poveže na ravni, ki je veliko globlja od vseh drugih ravni, ki jih omogočajo drugi odnosi. Bolj kot se dva poljubljata, bližje si postajata.


Ko se ustnice dveh srečajo, se njuni možgani napolnijo in začnejo sproščati kemični koktajl, ki jima pomaga, da se počutita čudovito. Po navedbah portala British Council, naval hormonov v njunem telesu stimulira nevrotransmitorje, kot so serotonin, oksitocin in dopamin. Tako adrenalin, ki ga čutita, aktivira center za užitek, ki se nahaja globoko v možganih in je prestavljen v visoko prestavo.


Ko so možgani na tak način stimulirani, se par počuti, kot da bi bil malo “zadet”: telo začne hrepeneti po poljubih zaradi nagrad, ki jih le-ti ponujajo. Torej, naslednjič, ko se poljubljate in ugotovite, da si tega želite več, je to zato, ker vaši možgani prikličejo sistem ugodja in nagrajevanja.


Duhovne koristi poljubljanja


Poljubljanje drug drugega je pot, ki odpre vrata do globljega fizičnega, čustvenega in duhovnega srečanja.


Zdi se nenavadno, da bi lahko preprost stik z ustnicami prinašal tudi duhovne koristi. Viktor Müller in Ulman Lindenberger sta izvedla študijo, da bi preverila ali je temu tako.


Njun cilj je bil raziskati pojav nihanja v možganih in preučiti medmožgansko povezovanje med poljubljanjem. Povedano drugače: ko se mož in žena poljubljata, se njuni možgani med seboj sinhronizirajo. Navsezadnje sta poročena, postala sta eno za vse življenje, v skladu s svojimi zaobljubami.


Poljub spravi možgane moža in žene v stanje, v katerem se lahko sinhronizirata drug z drugim, kar pomeni, da njuna povezava postane veliko globlja. Ne samo da se njuni možgani povežejo, ampak tudi njuno srce in čustva sodelujejo pri stimulaciji. Seveda se lahko na vse to pogleda fizično in znanstveno, vendar se duhovnega vidika ne more prezreti.


Obstajajo različni načini poljubljanja, vendar je globok in strasten poljub nekaj intimnega in duhovnega.


Čeprav se med fizičnim in duhovnim svetom nekaj prekriva, je nekatere stvari nemogoče izmeriti. Ni mogoče preprosto secirati, koliko je poljub duhoven, toda ko se telesi moža in žene uskladita, se povežeta na višji ravni.


Ko sta Muller in Lindenberge izvedla študijo, sta nevede posegla v področje, ki ga malokdo upošteva. Obstajajo različni načini poljubljanja, vendar je globok in strasten poljub nekaj intimnega in duhovnega. In poljubček na lice je za zvezo med možem in ženo veliko več kot le nepomemben cmok. To dejanje par nadnaravno povezuje.


Za tiste pare, ki so se med seboj oddaljili


Nekateri svetovalci priporočajo, naj se ljudje, ki imajo zakonske težave, poljubljajo vsak dan.


Nekateri svetovalci priporočajo, naj se ljudje, ki imajo zakonske težave, poljubljajo vsak dan. V teoriji je to enostavno, saj, ko dva postaneta zelo intimna drug z drugim, obnovita vez, ki je nekoč obstajala. Čeprav se bosta na začetku morda morala prisiliti, bo sčasoma med njima postala duhovna povezava, ki ju bo zbližala.


Poljubljanje drug drugega je torej pot, ki odpre vrata do globljega fizičnega, čustvenega in duhovnega srečanja. Ne smemo se mu odreči, saj ga vsak zakon potrebuje tako kot zrak za dihanje.


Vir: positive psychology


Prevedla in priredila: Mojca Belcl Magdič


The post Zakaj je poljubljanje v zakonu tako pomembno? appeared first on Iskreni.