Novo vodstvo Slovenske škofovske konference obiskalo papeža Frančiška


Novo vodstvo Slovenske škofovske konference (SŠK) je v ponedeljek in torek, 13. in 14. junija 2022, obiskalo nekatere urade Svetega sedeža. SŠK so zastopali njen predsednik novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, podpredsednik soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf in član Stalnega sveta SŠK celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. 


Škofje so obiskali Državno tajništvo ter dikasterije za nauk vere, za škofe, za duhovnike in za zadeve svetnikov. Poleg tega so se srečali z vodjem Antropološkega inštituta p. Hansom Zöllnerjem SJ, ki se posveča obravnavi problematike spolnega in duhovnega nasilja v Cerkvi in družbi. V ponedeljek popoldne je škofe v zasebno avdienco sprejel tudi papež Frančišek.


Škofje so papežu in posameznim dikasterijem predstavili življenje Cerkve v Sloveniji ter izzive, s katerimi se soočajo predvsem na področju pastorale in evangelizacije ter jih pred Cerkev postavlja sinodalna pot. Papež in njegovi sodelavci so izpostavili pomen evangeljske poti Cerkve in transparentnosti pri upravljanju njenih dobrin. Dotaknili so se nujnosti dosledne obravnave spolnega nasilja ter ničelne tolerance do tega zla, pri čemer morajo biti v ospredju žrtve. Govorili so o nujnosti večplastnega pristopa do tega vprašanja. Ob tem je treba posebno pozornost nameniti formaciji duhovniških kandidatov, preventivi in pomoči žrtvam. Papež Frančišek se je škofom zahvalil za sodelovanje in povezanost z apostolskim sedežem ter njegovim zastopnikom v Cerkvi v Sloveniji. Sveti oče moli za škofe, duhovnike, redovnice in redovnike ter vse Božje ljudstvo. Vse blagoslavlja in prosi, da bi bila Cerkev lahko evangeljska sol in kvas slovenske družbe.


Tajništvo SŠK


The post Novo vodstvo Slovenske škofovske konference obiskalo papeža Frančiška appeared first on Blagovest.