Ob obletnici fatimskih prikazovanj: so zle sile, zaradi katerih je Marija pozvala k posvetitvi Rusije njenemu brezmadežnemu srcu, res premagane?


Na današnji dan pred 105 leti je v bližini Fatime na Portugalskem prišlo do dogodka, ki je bil na prvi pogled tako zelo nepomemben, a vendar je kasneje obrnil tok zgodovine. Skupina treh otrok je namreč doživela prikazovanje Device Marije, ki je otrokom spregovorila v njim razumljivem jeziku. Med drugim je prosila, naj se njeno sporočilo razširi in naj se opravi posvetitev Rusije njenemu brezmadežnemu srcu, ki bo – kakor je sama obljubila – na koncu zmagalo. 


Marija ni posebej omenjala niti komunizma, niti stalinizma, pa tudi ne boljševizma. Navsezadnje je ime ideologije, v imenu katere se je zgodilo toliko grozot, nepomembno. Bistvo sporočila je bilo, da zlo deluje tem bolj močneje, koliko bolj živimo daleč od Boga, ne spoštujemo njegovih zapovedi in se obračamo k lažnim odrešenikom. In pazite, to je bilo leta 1917, že v izteku prve svetovne vojne. In napovedano je bilo, da bo, če ne bo spreobrnjenja, prišla še ena svetovna vojna, še bolj krvava od prve. In je res prišla. A človeštva niti to ni spametovalo. Duhovna tema je danes še precej hujša kot takrat – in zdi se, da niti Cerkev sama ne ve, kako bi se sploh še spoprijemala s to preizkušnjo.


Poglejmo nekoliko sedanje razmere. Vojna, ki je februarja letos dobila nov zagon v Ukrajini (začela pa se je že davno prej, namreč leta 2014 z zasedbo Krima in naskokom na vzhodno ozemlje Ukrajine), je dejansko vojna za obnovo sovjetskega imperija na nov način. Tu so seveda tudi naravna bogastva, ki so zelo privlačna za imperij v Kremlju. A glede na opis dosedanjega Putinovega vladanja od leta 2000, ko je z oblast sestopil njegov predhodnik Boris Jelcin, lahko sklepamo, da bo je ruski novodobni “car” praktično ves Zahod kuhal kot žabo, torej počasi segreval vodo, da smo se sproti navajali na nedemokratične izpade, ki se nam niso zdeli nič posebnega. Putin je celo mnoge kristjane (tudi v Sloveniji) zavedel s svojim vtisom konservativnega, sicer avtoritarnega vladarja, ki naj bi se uspešno upiral Sorosovi agendi in dekadentnemu Zahodu nasploh. In je celo postal nekakšen novodobni mesija, ki naj bi reševal (evropsko) krščanstvo pred pritiski dekadentnega levičarstva. No, treba je priznati, da je Evropska unija s svojim oddaljevanjem od izročila očetov združene Evrope kar sama nastavila glavo na Putinovo tnalo. Vendar pa sta tako putinizem kot tudi levičarska iz dekadence izhajajoča avtoritarnost le dva obraza ene in iste Janusove glave. Je presenetljivo, da se v prvem filmu iz uspešne franšize o agentu 007 po padcu berlinskega zidu (film nosi naslov Zlato oko) pojavi “Janus” v osebi Aleca Trevelyana (armensko-kozaški priimek), ki se Zahodu skuša maščevati za vračanje njegovih prednikov v roke Stalinu tako, da sodeluje s Stalinovimi nasledniki?


Dejstvo je, da se zgodba o komunizmu ni končala leta 1990. Niti v Evropi, niti v Sloveniji. Tri največje komunistične trdnjave na svetu (Venezuela, Kuba in Severna Koreja) so zgled strahotne revščine in zaprtosti, pa tudi nemirov in izseljevanj (kolikor so sploh dopustna). Putin vzpostavlja neostalinistično paradigmo, medtem ko Zahod še naprej vidi rešitev v politični korektnosti in popuščanju evropskih konservativcev vse bolj agresivni levičarski agendi. Vre tudi v Sloveniji: nedavne volitve za seboj puščajo dvome v pravilno štetje, saj je nepravilnosti vedno več, s tem pa se odpira dvom v to, da je novo razmerje sil res v skladu z razpoloženjem javnosti. Tudi prve kadrovske poteze mandatarja Roberta Goloba dajejo vtis, da bo nova vlada ravnala povsem v duhu revanšizma in da bo predvsem čistila vse pozitivne pridobitve dosedanje vlade. To pa pomeni novo trdo zimo po dveh letih “odjuge”.


Morda pa je vse to pokazatelj, da premalo resno jemljejo fatimska sporočila, ki so svoje nadaljevanje dobila v Medžugorju. Spomnimo: Marija je dogodke in besede, zlasti pa znamenja časov, shranila in jih premišljevala v svojem srcu. Ne zgolj v glavi, ampak v srcu, torej v duhu. In časi, v katerih živimo, terjajo prav takšno držo: zvestobo Bogu tudi v dejanjih, prepoznavanje znamenja časov ter ukrepanje.


Mimogrede, koliko maš je bilo darovano za domovino v predvolilnem obdobju? Videti je, da bo treba s tem nadaljevati…


C. R. 


The post Ob obletnici fatimskih prikazovanj: so zle sile, zaradi katerih je Marija pozvala k posvetitvi Rusije njenemu brezmadežnemu srcu, res premagane? appeared first on Blagovest.