Olajšava za vzdrževane družinske člane – kako jo najbolje izkoristiti?


Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine za leto 2021 je potrebno oddati do je 7. februarja oziroma 20. februarja, če boste vlogo poslali prek eDavkov. Preberite, kdo, za koga in in kje lahko odda vlogo ter kako najbolje uveljavljati dohodnisko olajšavo za vzdrževane družinske člane.





Kje lahko oddate vlogo?





Vlogo je mogoče oddati na portalu eDavki, v spletni aplikaciji eDavki, po pošti ali v predalnik najbližjega finančnega urada. Če boste vlogo oddali prek eDavkov, naj bi preplačano dohodnino prejeli prej kot če boste obrazec izpolnili in poslali v fizični obliki.





Tako portal eDavki kot tudi aplikacija ponujata že predizpolnjeno različico vloge z lanskimi podatki, s čimer bo oddaja bolj enostavna in lažja, obrazec pa preprečuje vnos nekaterih napačnih podatkov. Po oddaji vloge preko eDavkov zavezanci na elektronski naslov prejmejo potrdilo o uspeni oddaji, vloga pa ostane tudi v evidenci oddanih vlog na portalu oz. v aplikaciji.





Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo tudi s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki





Kdo lahko odda vlogo in na kaj je ob tem dobro paziti?





Vlogo lahko oddajo zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti. V primeru, da ste olajšavo uveljavljali že med letom, morate svojemu delodajalcu oddati izpolnjen obrazec.  





Olajšavo za otroka, ki je vzdrževani družinski član, uveljavlja eden od staršev (npr. tisti z višjo plačo) ali pa oba. Poenostavljeno je koristno, če olajšavo uveljavlja tisti od staršev z višjo plačo, a je dobro natančno preračunati, kako jo je v vajinem primeru najbolje uveljavljati. Uveljavljata jo lahko tudi vsak nekaj mesecev. Morata pa čas uveljavljanja razdeliti tako, da vsota ne presega 12 mesecev. Če jo bosta uveljavljala oba, pa se ne bosta dogovorila, za koliko mesecev jo uveljavlja kateri, jo bosta uveljavljala vsak pol leta.





Poseben obrazec za izračun najboljšega načina za uveljavljanje davčnih olajšav za otroke ponujajo na strani Družinske pobude.





Kdo je vzdrževan družinski član?





Vzdrževan družinski član je otrok do 18. leta starosti. Prav tako je to lahko otrok med 18. in 26. letom starosti, če se šola, ni zaposlen in nima dohodkov, razen družinske pokojnine in začasnega študentskega dela. Prav tako je vzdrževan družinski član lahko zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti ter nima lastnih dohodkov za preživljanje ali pa so ti nižji od posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Prav tako je vzdrževani družinski član lahko ločeni zakonec zavezanca, če mu mora zavezanec plačevati preživnino. Vzdrževani družinski član je lahko tudi starš zavezanca, ki nima lastnih dohodkov in živi z zavezancem v skupnem gospodinjstvu ali je v institucionalnem varstvu in mu zavezanec kroje stroške tega varstva.





Tudi če vlogo pozabite oddati – ne bo še prepozno





Če zavezanec za plačilo dohodnine vlogo odda prepozno, lahko vloži ugovor na informativni izračun dohodnine. Ko prejmete informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana in bo ali višje doplačilo ali manjše vračilo dohodnine, morate nanj podati ugovor. Olajšavo vam bodo tako upoštevali naknadno, a boste morebitno vračilo dohodnine prejeli pozneje.





Tudi sicer je po prejetem informativnem izračunu dobro pogledati in preračunati, ali so vam olajšavo ta vse vzdrževane družinske članek upoštevali oz. izračunali pravilno.





Kdaj pričakovati informativni izračun in vračilo preplačane dohodnine?





Predvidoma bodo na finančnih uradih informativne izračune izdajali ob koncu marca in ob koncu maja. Pri uveljavljanju olajšav za vzdrževane družinske člane informativni izračun navadno pride v drugi, majski seriji. Preplačana dohodnina pa je navadno nakazana sredi poletja.










Preberi še:











The post Olajšava za vzdrževane družinske člane – kako jo najbolje izkoristiti? appeared first on Iskreni.