Papež Frančišek v dragi beli puhovki? Dragi moji, to je resno opozorilo!


V zadnjih dneh je po spletu zaokrožila viralna fotografija papeža Frančiška v beli bundi. In to takšni, ki bi utegnila biti precej draga.


Seveda je jasno, da gre za fotomontažo, a ne za običajno, ampak takšno, ki je nastala s pomočjo umetne inteligence v programu »Midjourney”, ki lahko ustvari neverjetno realistične, a lažne fotografije. “Večina ljudi misli, da gre za realen posnetek in tako nas ta primer lahko poduči, da gredo stvari tudi v zelo nevarne smeri in je treba biti zelo pazljiv, kaj je res in kaj ne. Generatorji fotografij AI namreč vsakomur omogočajo, da z besedilom preprosto opiše fotografijo, ki jo želi videti. In ta mu jo tudi ustvari,” opozarja spletna stran Radia Ognjišče.




Res je sicer, da papež, ko se pojavlja v javnosti, nosi bel talar, razen seveda takrat, ko mašuje in je oblečen v liturgična oblačila. Papeža Benedikta XVI. pa smo tudi po upokojitvi lahko videli v belih oblačilih, a ne (vedno) v talarju.


Kaj je hotela doseči fotografija papeža v puhovki, ni povsem jasno. Da ne gre za resnično fotografijo, kažejo predvsem roke, a razvoj tehnologije bo sčasoma tudi to uredil v smer, da bodo ponaredki videti povsem resnični! Temu se reče »deep fake«.


Si predstavljate, da vas kar na lepem aretira policija zaradi bojda utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja spolnega akta z živaljo? Seveda ste prepričani, da gre za pomoto, a na sodišču predvajajo dokaz: sami sebe ste posneli pri tem spolnem aktu. In na posnetku je razločno videti vas v tem gnusnem dejanju. Čeprav veste, da to niste vi. No, tako nekako deluje ta tehnologija.


Prav zato je ta tehnologija še toliko bolj nevarna, saj se hkrati razvija tudi tehnologija manipulacije z zvokom. To pomeni, da bo lahko s pomočjo računalnika marsikdo imitiral barvo vašega glasu. In posnel nekaj, česar niste nikoli izrekli, a bodo vsi verjeli, da ste to vi. Si res tega želite?


Metodo ponaredkov so pripadniki terorističnih organizacij in totalitarnih ideologij uporabljali že zdavnaj. Spomnimo se mučenca Jaroslava Kiklja, ki so ga med drugo svetovno vojno umorili komunisti in nato razpečevali njegove fotografije, na kateri naj bi bil oblečen v nacistično uniformo. Slab ponaredek, vendar je po 80 letih tehnologija zelo napredovala…


C. R. 


The post Papež Frančišek v dragi beli puhovki? Dragi moji, to je resno opozorilo! appeared first on Blagovest.